Με «Allahu Akbar» υποδέχτηκαν τον Ερντογάν στο Σουδάν (vid)

Υπό τον πλήρη έλεγχο του Ταγίπ Ερντογάν τέθηκε το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) και το Turkish Armed Forces Foundation, με έκτακτο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 24ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, το σχετικό Υφυπουργείο, που προηγουμένως ήταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας της χώρας και ιδρύθηκε για «την ανάπτυξη σύγχρονης αμυντικής βιομηχανίας και για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» (TSK), πλέον θα υπάγεται

στην Προεδρία. Το προσωπικό του Υφυπουργείου θα διορίζεται με την έγκριση του Προέδρου.

Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με το διάταγμα, θα προεδρεύει της εκτελεστικής Επιτροπής του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία θα συγκροτηθεί από τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύει συναντήσεων που ο Πρόεδρος δεν μπορεί να παρακολουθεί.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου και θα αποφασίζει για τους στρατηγικούς στόχους του Υφυπουργείου, για την παραγωγή σύγχρονων όπλων, εξοπλισμού και εργαλείων για τη Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής, τη Διοίκηση Ακτοφυλακής και τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών, από εγχώριες ή ξένες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες, ο επικεφαλής του SSM, Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε πως οι τουρκικές Αρχές αμυντικών προμηθειών προχωρούν στη διαδικασία επιλογής του κινητήρα για το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X και θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2018.

Ενισχύουν βάση στην Ντόχα

Εν τω μεταξύ, ομάδα Τούρκων στρατιωτών έφθασε στις 26 Δεκεμβρίου στη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ, το τουρκικό στρατιωτικό σώμα έφθασε στην αεροπορική βάση του Al Udeid στη νότια Ντόχα και οι στρατιώτες θα ενταχθούν σε μια ομάδα που έφτασε προηγουμένως στη στρατιωτική βάση Tariq bin Ziyad στην πολιτεία του Κόλπου. Η κίνηση έρχεται ως μέρος μιας αμυντικής συμφωνίας του 2014 μεταξύ της Ντόχα και της Άγκυρας, βάσει της οποίας η Τουρκία εγκατέστησε μια βάση στο Κατάρ κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησής της.

Επέκταση στην Αφρική

Πέραν από τις χώρες του Κόλπου, η Τουρκία έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα στην Αφρική. Το Σουδάν υπήρξε ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Ερντογάν στην ήπειρο, όπου έτυχε θερμής υποδοχής σε πανηγυρικό κλίμα.

Σε ομιλία του στη Βουλή της χώρας, οι βουλευτές φώναζαν δυνατά «Allahu Akbar» μόλις ο Ερντογάν μπήκε στην αίθουσα. Η στήριξη προς τον Ερντογάν συνδέεται με τη στάση που κράτησε η Άγκυρα στο Παλαιστινιακό.

“Allahu Akbar, Allahu Akbar!” —— chant the Sudanese MPs as Turkey’s Erdogan stepped in the parliament of Sudan. pic.twitter.com/S7GJNdNvdI

— Ebubekir ISIK (@isik_ebubekir) December 24, 2017

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Ερντογάν έκανε και τη γνωστή, πλέον, χειρονομία «Rabbia» με τα τέσσερα δάκτυλα και τον αντίχειρα διπλωμένο.


Παράλληλα, προχώρησε και σε μια σειρά από συμφωνίες ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων με τον Σουδανό ομόλογό του. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι θα κατασκευαστεί λιμένας για πολιτικά αλλά και στρατιωτικά πλοία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα θα επενδύσει ακόμα στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Χαρτούμ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, συνοδεία 10 υπουργών και 150 επιχειρηματιών, μετέβη ακολούθως στο Τσαντ, όπου υπέγραψε οικονομικές συμφωνίες. Τελευταίος σταθμός της αφρικανικής του περιοδείας ήταν η Τυνησία.

Η βάση στη Σομαλία

Πριν 3 μήνες, εγκαινίασε στρατιωτική βάση εκπαίδευσης στη Σομαλία, αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το Σάββατο, μάλιστα, αποφοίτησαν και παρέλασαν κρατώντας τα αυτόματα MPT-76 και οι πρώτοι Σομαλοί που εκπαιδεύτηκαν από Τούρκους αξιωματικούς, παρουσία του Πρόεδρου της Σομαλίας (φώτο).

Keywords
Τυχαία Θέματα