Λίβανος: Στα όρια κορεσμού τα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού- Η κατάσταση διεθνώς

Τα νοσοκομεία της Βηρυτού έχουν σχεδόν κορεστεί εξαιτίας των αυξανόμενων ροών ασθενών προσβεβλημένων από τον νέο κορωνοϊό, την ώρα που ο Λίβανος βρίσκεται "στο χείλος της αβύσσου" μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, τόνισε χθες Δευτέρα ο Χάμαντ Χάσαν, που υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του υπουργού Υγείας της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Χθες Δευτέρα, καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ 456 μολύνσεων, με τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων αφότου

ο ιός έκανε την εμφάνισή του στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου να φθάνει τις 9.337. Εξ αυτών, 105 άνθρωποι έχουν υποκύψει εξαιτίας της COVID-19.

"Τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα υποδοχής (ασθενών), τόσο σε ό,τι αφορά τις κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όσο και σε ό,τι αφορά τους αναπνευστήρες", τόνισε ο Χάσαν στον Τύπο. "Βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρονοτριβούμε", προειδοποίησε, καλώντας να επιβληθεί εκ νέου περιορισμός για δύο εβδομάδες, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Εξάλλου, ακόμη 530 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τους 170.575 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που βασίζεται στις ανακοινώσεις των αρχών των πολιτειών, ως χθες Δευτέρα μετά τις 22:00 (τοπική ώρα· 05:00 σήμερα Τρίτη ώρα Κύπρου).

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα τουλάχιστον 39.105 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 5,46 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή.

Η Καλιφόρνια, πολιτεία που αποτελεί μια από τις βασικές εστίες της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, κατέγραψε τουλάχιστον 96 θανάτους, με τον απολογισμό να φθάνει τους 11.342 νεκρούς σε αυτήν, αλλά και 9.197 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο να ανέρχεται σε 634.338.

Παγκοσμίως, τα θύματα της πανδημίας ξεπέρασαν τα 770.000 (είναι πλέον τουλάχιστον 770.429) από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 21,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάντως σχεδόν 13,4 εκατομμύρια κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με Covid-19 συνεχίζει να αυξάνεται στη Γαλλία και ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ κατέγραψε επίσης άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γενική διεύθυνση Υγείας (DGS). Σε γαλλικά νοσοκομεία έγιναν 234 νέες εισαγωγές ασθενών με νέο κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, έναντι 173 την Παρασκευή.

Συνολικά, 4.925 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, ήτοι 97 περισσότεροι σε σύγκριση με την Παρασκευή. "Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με COVID βρίσκεται σε ανοδική πορεία εδώ και 3 εβδομάδες, ιδίως στις ηλικίες κάτω των 40 ετών", υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, 34 ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έναντι 20 την Παρασκευή. Επομένως, οι ΜΕΘ μετρούν 384 ασθενείς με νέο κορωνοϊό, ήτοι 17 περισσότερους σε σύγκριση με την Παρασκευή.

Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε στο επίπεδο που είχε διαπιστωθεί στις 28 Ιουλίου. Μετά την κορύφωση την 8η Απριλίου, με 7.148 ασθενείς στις ΜΕΘ, ο αριθμός αυτός ολοένα και μειωνόταν έως τα τέλη Ιουλίου που άρχισε να καταγράφει μικρή αύξηση. Από την έναρξη της πανδημίας 30.429 άνθρωποι πέθαναν (23 θάνατοι από την Παρασκευή), εκ των οποίων οι 19.924 σε νοσηλευτικά ιδρύματα και οι 10.505 σε μονάδες φροντίδας. Αντιθέτως, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σε 493 τις τελευταίες 24 ώρες έναντι περισσότερων από 3.000 το Σάββατο και την Κυριακή, σύμφωνα με την αρχή Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας.

Ωστόσο, το ποσοστό θετικών τεστ συνεχίζει να αυξάνεται, στο 2,9%, έναντι 2,4% την Παρασκευή, και 21 νέες συρροές κρουσμάτων εντοπίστηκαν, επισημαίνουν οι γαλλικές αρχές. "Στη μητροπολιτική Γαλλία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID ανά 100.000 κατοίκους αυξάνεται σε όλες τις ηλικίες. Η αύξηση είναι ιδιαίτερη αξιοσημείωτη στις ηλικίες 25-35", παρατηρεί η αρχή Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας. "Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους των οποίων το τεστ RT-PCR βγήκε θετικό, δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα, όμως μπορούν να μεταδώσουν την COVID στις κοντινές επαφές τους".

Ακόμη τέσσερις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 1.390 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονωϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 9.236 νεκρούς επί συνόλου 225.404 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για την εκλογή νέου επικεφαλής θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά η συνάντηση των συνέδρων θα προσαρμοστεί στις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ ανακοίνωσε έπειτα από συνεδρίαση του Προεδρείου του κόμματος στο Βερολίνο ότι θα υπάρξει ένα πολύ συμπαγές συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα περιορισθεί στα βασικά. Τώρα αναθεωρείται ο προγραμματισμός του συνεδρίου. Θα απαιτηθεί ένα σχέδιο υγιεινής και ασφάλειας.

Το Προεδρείο του CDU θα συζητήσει επ` αυτού στην επόμενη συνεδρίασή του. Στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα πρόκειται να αποφασίσει για τον διάδοχο της παραιτηθείσας επικεφαλής Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ. Επίσημα έχουν θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος μέχρι στιγμής ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Φρίντριχ Μερτς, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Πάντως, "ενδείξεις ότι κάποιος εκ των τριών θα παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του πριν το συνέδριο δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως μεγάλη ανάγκη ενότητας στο κόμμα", τόνισε ο Τσίμιακ. Εάν τυχόν αναβληθεί τελικά το συνέδριο, τότε επικεφαλής μέχρι να διεξαχθεί θα παραμείνει η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ.

Ο κοινός υποψήφιος Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για την καγκελαρία θα αποφασιστεί μετά το συνέδριο του κόμματος. Στη συνέχεια οι Χριστιανοδημοκράτες θα συζητήσουν με την (βαυαρική) Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) για το πoιό θα είναι το επόμενο βήμα. Ο Μάρκους Ζέντερ, ο επικεφαλής της CSU, συζητείται επίσης ως υποψήφιος καγκελάριος, δεν έχει όμως θέσεις επισήμως υποψηφιότητα. Η απόφαση για το ποιός θα διεκδικήσει τελικά την καγκελαρία για λογαριασμό των δύο κομμάτων αναμένεται να ληφθεί το επόμενο έτος. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι υποψήφιός τους θα είναι ο νυν Υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς. Οι Πράσινοι δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει την απόφασή τους.

Η Μάλτα αποφάσισε χθες να κλείσουν τα νάιτ κλαμπ και τα μπαρ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρις Φέρνι ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη. Ντισκοτέκ, νυχτερινά κέντρα, αίθουσες συναυλιών αλλά και αθλητικοί χώροι θα κλείσουν τις πύλες τους, μέχρι νεωτέρας. Στους δημόσιους χώρους επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 15 προσώπων. Προς το παρόν, εστιατόρια και καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Εδώ και έναν μήνα, ο αριθμός των μολύνσεων από την Covid-19 αυξάνεται στο νησί: συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.375 και 9 άνθρωποι πέθαναν. Δύο ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Μάλτα υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 266 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.571 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 57.023 νεκρούς επί συνόλου 525.733 ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Ωστόσο, στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν ανακοινωθεί μετά την επιβεβαίωσή τους με εργαστηριακές εξετάσεις.

Tο Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 7 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.071 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορvνοϊού έφθασε έτσι τους 692 νεκρούς επί συνόλου 94.751 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 23.774. Εξ αυτών, νοσηλεύονται 841 ασθενείς, οι 399 σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τα δεδομένα του Yπουργείου Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 13 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 115 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκε έτσι ως εδώ σε 5.173 νεκρούς επί συνόλου 96.590 ανθρώπων που διαγνώστηκε ότι προσβλήθηκαν από τη 14η Φεβρουαρίου, όταν ανακοινωνόταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι θάνατοι και οι νέες μολύνσεις μειώνονται, ενώ οι περιπτώσεις ασθενών που κρίνεται ότι αποθεραπεύτηκαν αυξάνονται. Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο χθες για άλλους 908 ανθρώπους που θεωρήθηκε πως έχουν ιαθεί, με το σύνολό τους να φθάνει τους 60.651.

Οι αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι οι διεθνείς πτήσεις από και προς τη χώρα θα επαναληφθούν από την 29η Αυγούστου, στο πλαίσιο της προοδευτικής άρσης των μέτρων τα οποία επέβαλαν με σκοπό να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής έκλεισε τον εναέριο χώρο της την 23η Μαρτίου, για να επιβραδυνθεί η διασπορά του ιού. Επισήμως, η Νιγηρία καταμετρά μέχρι σήμερα 49.068 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 975 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Ο Νιγηριανός Υπουργός Αεροπορίας Χάντι Σιρίκα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσεχή "επανέναρξη των διεθνών πτήσεων από την 29η Αυγούστου, αρχής γενομένης από το Λάγκος και την Αμπούτζα", με ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. "Οι διαδικασίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εφαρμοστούν θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω", πρόσθεσε. Οι πτήσεις εσωτερικού ξανάρχισαν στη Νιγηρία πριν από έξι εβδομάδες, την 8η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Σιρίκα, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα μετάδοσης του κορωνοϊού στις πτήσεις εσωτερικού. Όλοι όσοι σκοπεύουν να επιβιβάζονται σε διεθνείς πτήσεις θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ εξέτασης για τον κορωνοϊό και να καταβάλλουν το αντίτιμο για νέο τεστ μετά την άφιξή τους στη Νιγηρία, σύμφωνα με τον Σιρίκα. Θα απαιτείται επίσης να συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο ψηφιακά για την κατάσταση της υγείας τους που θα παραδίδουν στις αρχές αμέσως μετά την άφιξή τους. Όσοι επιστρέφουν στη Νιγηρία με ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού επί του παρόντος υποχρεούνται να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες και οι αρχές κρατούν τα διαβατήριά τους για το διάστημα αυτό. Ο Σιρίκα διαβεβαίωσε χθες ότι, "σταδιακά", το μέτρο αυτό θα αρθεί με τη σειρά του.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 684 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και ακόμη 19.373 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία, τη χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, αυξήθηκε έτσι σε 108.536 νεκρούς επί συνόλου 3.359.570 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν. Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής κατά πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσαν 13 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 9 μία ημέρα νωρίτερα, καθώς το κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού έχει αποδυθεί σε αγώνα για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού μετά τον εντοπισμό εστίας στο Άλαντ, την πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα. Τα δώδεκα από τα νέα κρούσματα συνδέονται με την εστία στο Όκλαντ, τόνισε ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, κορυφαίο στέλεχος των νεοζηλανδικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Ουέλινγκτον.

Το Όκλαντ, όπου ζει σχεδόν το ένα τρίτο των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας, παραμένει σε lockdown. Οι αρχές καλούν εξάλλου τους κατοίκους άλλων δήμων και κοινοτήτων να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση. Ως αυτό το στάδιο, οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία έχουν καταγράψει λίγα λιγότερα από 1.300 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 22 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Οι αρχές της Χιλής έκλεισαν ένα εμπορικό κέντρο στο κέντρο του Σαντιάγο, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον χώρο για να αγοράσουν εμπορεύματα για μεταπώληση, λίγες ώρες αφότου χαλάρωσαν τα μέτρα καραντίνας στην περιοχή.

Πριν καν ανοίξει τις πύλες του, τουλάχιστον 300 άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά έξω από το εμπορικό κέντρο Asia Pacific, το οποίο ειδικεύεται στην πώληση διαφόρων προϊόντων κινεζικής κατασκευής. Στη συνέχεια έτρεξαν μέσα, με τους φρουρούς ασφαλείας να προσπαθούν να τους μοιράσουν απολυμαντικά τζελ και να τους θερμομετρήσουν, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έρθουν στα χέρια με τους επίδοξους αγοραστές.

Διαβάστε επίσης:

Από τυχαία δειγματοληψία επτά από τα 12 κρούσματα- Όλοι έκαναν τεστ στην Πάφο

Bloomberg: Εντοπίστηκε μετάλλαξη του κορωνοϊού δέκα φορές πιο μεταδοτική

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters-Xinhua

Keywords
λιβανος, νοσοκομεια, ορια, ηπα, κυπρος, νέα, γαλλια, ήτοι, τεστ, κοχ, cdu, csu, ισχύ, αιγυπτος, twitter, τίθενται, υφίσταται, lockdown, asia, μετρο, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, ήτοι, χωρες της ευρωπης, μια ημερα, χωρες, βερολινο, βημα, βραζιλια, γερμανια, ηγεσια, ηπα, ιος, ισραηλ, ιταλια, μαλτα, νησι, πλαισιο, πτησεις, τα νεα, τεστ, ωρα, afp, reuters, αυξηση, απε, απε-μπε, άφιξη, εβδομαδες, βρισκεται, γαλλικα, δευτερο, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δωδεκα, υπαρχει, εβδομαδα, εμφάνιση, εξετασεις, εξι, επτα, ερωτηματολογιο, εστια, εστιατορια, ετος, ιδια, υφίσταται, θετικο, υγειονομικο, κομμα, κοχ, λογο, νιγηρια, μπε, οκλαντ, ουελινγκτον, πηγη, ροη, πολιτεια, πυλες, ρεκορ, σαββατο, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, τίθενται, υπουργειο υγειας, τριτη, ισχύ, ωρες, asia, cdu, csu, ενωση, χωρα, υπουργειο, κυριακη, ουρα, πωληση, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα