Λακκοτρύπης: H Τουρκία δεν θα ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή

«Όλα κυλούν ομαλά, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία γεώτρησης», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας πως υπάρχει ανοικτή γραμμή με τις εταιρίες για τεχνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών προκλήσεων. «Η Τουρκία δεν προκαλεί τις εταιρίες, αλλά την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Μιλώντας στην Εκπομπή «Όλα Στο Φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι διαφορετική από το 2014 και το 2015.

Όσον αφορά στην παρουσία των γαλλικών πλοίων και του αμερικανικού

αεροπλανοφόρου, εξήγησε πως συχνά πυκνά έχουμε επισκέψεις του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, αλλά για την προετοιμασία αυτής της γεώτρησης η Κυβέρνηση δούλεψε σοβαρά τόσο σε τεχνικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. «Δεν είναι τυχαίες οι επαφές του Πρόεδρου το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ και αλλού», είπε, προσθέτοντας «επιδίωξή μας είναι να ευθυγραμμίζουμε τα συμφέροντα και αυτό κάνουμε».

Μεσαίο κοίτασμα ο «Ονησίφορος»

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεγάλα κοιτάσματα, είπε πως δορυφορικά βλέπουμε τις υποθαλάσσιες δομές και το κοίτασμα «Ονησίφορος» είναι μεσαίου μεγέθους. «Οι εκτιμήσεις δεν μπορούν να ευσταθούν αν δεν υπάρξει γεώτρηση.

Μόνος τρόπος για να σταματήσει η γεώτρηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, είναι ένα τεχνικό πρόβλημα. «Η Τουρκία δεν θα ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή. Βέβαιοι δεν μπορούμε να είμαστε, αλλά αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο. Τα μόνα όπλα που έχουμε, είναι τα νομικά και τα πολιτικά», είπε.

Αγωγός Τουρκίας-Ισραήλ

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επανέναρξη του διαλόγου για τουρκοϊσραηλινό αγωγό που θα περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως πέραν από την εμπορική πτυχή, υπάρχει και η νομική [πτυχή]. Συμφωνα με τον ίδιο, στην παράγραφο 3 του Δικαίου της θάλασσας, προβλέπεται η συγκατάθεση των ενδιαφερόμενων κρατών. «Υπάρχει και η πολιτική πτυχή. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε τα δικαιώματα της ΑΟΖ. Αυτού του είδους οι συμφωνίες, απαιτούν διακρατικές συμφωνίες. Η διεθνής πρακτική απαιτεί συγκατάθεση των συμβαλλόμενων χωρών», είπε, προσθέτοντας «Η Τουρκία δεν θα έρθει να συμφωνήσει μαζί μας. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Ακόμα και οι Ισραηλινοί αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται η συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα