Κυβέρνηση: Προσδοκούμε σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

Προσδοκούμε να αρχίσουν ουσιαστικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τσιόλας.

Την ελπίδα πως η νέα επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, και στη συνέχεια οι προγραμματιζόμενες επαφές του ιδίου του Γενικού Γραμματέα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, "θα αποδώσουν όσα προσδοκούμε ώστε επιτέλους να αρχίσουν ουσιαστικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με επίδειξη

καλής βούλησης, υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας και από τις δυο πλευρές", εξέφρασε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως "ευελπιστούμε πως επιτέλους η Τουρκία θα επιδείξει καλή θέληση και τη βούληση που απαιτείται ώστε να αρχίσουν και να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις που να αποδώσουν το ποθούμενο για εμάς αποτέλεσμα, τερματίζοντας τις απαράδεκτες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης και τις απειλές για τον εποικισμό της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου".

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Μάνδρες Αμμοχώστου, που έγινε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Μάμαντος στο Παραλίμνι, ο κ. Τσιόλας σημείωσε πως "διερχόμαστε μια περίοδο κατά την οποία θα διαφανεί κατά πόσον θα μπορεί να αρχίσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την άλλη πλευρά για την επίλυση του εθνικού μας ζητήματος".

Υπογράμμισε πως "βασικός στόχος για την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαπρεπούς λύσης, είναι η δημιουργία συνθηκών που θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και θα επιτρέπουν τη συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε ένα κανονικό κράτος, μέσω μιας λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, πλήρους απεξαρτημένου από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών".

Ο κ. Τσιόλας ανέφερε πως "παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας που υποστηρίζονται από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής και όλο το φάσμα του διεθνούς δικαίου. Η απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στο νησί μας θα πρέπει να ανατραπεί.  Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων", ανέφερε.

Είπε ακόμη πως "όσος χρόνος και αν χρειαστεί θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας και θα σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και του χρέους μας προς τις σημερινές και αυριανές γενιές".

Ο κ. Τσιόλας ανέφερε πως σήμερα μνημονεύονται οι πέντε κάτοικοι της κοινότητας Μάνδρες που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Τουρκοκυπρίους εξτρεμιστές του γειτονικού με τις Μάνδρες χωριού του Αγίου Ιακώβου, ακριβώς πριν από 45 χρόνια: oι Πασχάλης Μοσφίλης, Φοίβος Καραγιάννης, Γεώργιος Χριστοδούλου, Ιωάννης Καραγιάννης και Σωτήρης Χατζηπαναγής poy συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος, το οποίο λειτουργούσε ως χώρος συγκέντρωσης αιχμαλώτων και μαζικών εκτελέσεων, όπως και άλλα τουρκοκυπριακά χωριά, η Σίντα, η Μόρα, ο Κορνόκηπος, το Μπέκιογιου.

Είπε ακόμη πως μνημονεύεται ο Ιωάννης Ιωάννου που υπηρετώντας την πατρίδα έπεσε μαχόμενος στις μάχες με τους εισβολείς. Ανήκε στο 336 Τάγμα Πεζικού. Για πολλά χρόνια το όνομα του περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων μέχρι που τα οστά του εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν.

Σημείωσε πως ένα άλλο παλληκάρι από τις Μάνδρες εξακολουθεί να είναι αγνοούμενος, ο Ιωάννης Κουτσόφτας ο οποίος πολέμησε τον εχθρό, ενταγμένος ως έφεδρος στην 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού. Τα ίχνη του χάθηκαν στο Συγχαρί.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Τσιόλας επεσήμανε πως εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμα 827 παλληκάρια μας και αναμένουμε από την Τουρκία να αναλάβει επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες της.

"Από πλευράς μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, αλλά, δυστυχώς, όλα εξαρτώνται από τη θέληση της κατοχικής δύναμης που προβάλλει εμπόδια και δεν ανταποκρίνεται, όπως επιβάλλεται, στην εφαρμογή των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων και των άλλων θεσμών. Θα συνεχίσουμε όμως έντονα τις προσπάθειες μας με στόχο την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος που προκαλεί πόνο και δυστυχία σε πολλές οικογένειες", σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα