Κύπρος: 400 εκατομμύρια ζημιές από κλιματική αλλαγή

Απάντηση ΕΕ στον ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη.

Τις επιπτώσεις λόγω ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της στον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D).

Ο κ. Μαυρίδης σε σχετική ερώτησή του υπέδειξε ότι "στην Κύπρο, τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη ορατά από την ένταση και συχνότητα

φυσικών καταστροφών και ζημιογόνων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες, ανθυγιεινή σκόνη στην ατμόσφαιρα, εισχώρηση της θάλασσας στην ενδοχώρα και άλλα), που πρόκειται να οξυνθούν στα επόμενα χρόνια" και ρώτησε την Επιτροπή "κατά πόσο είναι ενήμερη για το μέγεθος του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο και αν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν το μέγεθος και τις διαστάσεις του προβλήματος".

Στην απάντηση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ισπανός Επίτροπος Cañete σημειώνει ότι "ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος υπολόγισε ότι οι ζημιές λόγω ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων στην Κύπρο, μεταξύ του 1980 και του 2016, ανέρχονται περίπου σε 390 εκατ. ευρώ" και "μόνο το 2 % των εν λόγω ζημιών ήταν ασφαλισμένες".

Επισημαίνεται επιπλέον ότι "τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μεσογειακό κλίμα της Κύπρου θα γίνει πιο άνυδρο, ιδίως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου". Συνεχίζοντας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "ακόμη και αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν μόνο κατά 2 βαθμούς, η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιπτώσεις όπως η λειψυδρία και οι παράκτιες ζημιές (στη δεύτερη περίπτωση, περίπου 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο έως το 2050)".

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η ΕΕ υποστήριξε την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου προσαρμογής της Κύπρου μέσω του έργου CYPADAPT του LIFE. Αναφέρεται, επίσης ότι, "δύο επιπλέον έργα LIFE παρέχουν επί του παρόντος στήριξη για την προστασία της δημόσιας υγείας και των αστικών κοινοτήτων από τις κλιματικές επιπτώσεις στην Κύπρο. Η κοινή γεωργική πολιτική υποστηρίζει επίσης την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, τον μετριασμό και τη σχετική διαχείριση των κινδύνων στη γεωργία μέσω των συστημάτων και μέτρων που διατίθενται στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων, της κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και του κυπριακού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020".

Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής, ο κ. Μαυρίδης δήλωσε ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τις ζημιές και τους υπαρκτούς κινδύνους στο μέλλον που δεν περιορίζονται σε χρηματικές ζημιές μόνο. Η υγεία, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής επιβάλλουν να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα διαθέσιμα εργαλεία για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις, αλλά η λύση απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.»

*Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

Keywords
Τυχαία Θέματα