Κυπριανού: Προϋπολογισμός χωρίς όραμα και προοπτική

Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

Ο κ. Κυπριανού άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην οικονομία, λέγοντας ότι προτίμησε να είναι αρεστή στους δανειστές παρά στήριγμα

για τους εργαζόμενους και να χρησιμοποιήσει την κρίση για να προωθήσει διαχρονικές της θέσεις σε βάρος των εργαζομένων, αντί να τους προστατέψει.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη επειδή «κατάφερε να υλοποιήσει αυτό που η ίδια χαρακτήρισε ως ιδεολογικό της μανιφέστο, μείωσε τις δημόσιες δαπάνες για την ανάπτυξη, κούρεψε το κράτος πρόνοιας, εξασθένισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδήγησε τη δημόσια υγεία σε κατάσταση χάους, τους χαμηλοσυνταξιούχους στη φτώχεια και έδιωξε χιλιάδες νέους στο εξωτερικό».

«Όλα αυτά τα πρώτα τεσσερισήμισι χρόνια. Τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, μοιράζει απλόχερα εξαγγελίες και κενές επιταγές, ζητώντας από την κοινωνία την επανεκλογή. Η κοινωνία όμως πρέπει να ξέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αναξιόπιστος. Ότι προεκλογικά μπορεί να μεταμορφώνεται σε Άγιο Βασίλη, αλλά μετεκλογικά θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Θα συνεχίσει να στηρίζει τους λίγους σε βάρος των πολλών», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση κομπάζει για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διερωτήθηκε για ποιους είναι η ανάπτυξη όταν το 2012 το σύνολο των μισθών στην οικονομία ήταν €7,6 δισ. και σήμερα μειώθηκαν και δεν θα ξεπεράσουν τα €7 δισ. και τα κέρδη ήταν στα €7,5 δισ. και σήμερα αυξήθηκαν και αναμένεται να πλησιάσουν τα €8 δισ. «Το ποιος κερδίζει από την ανάπτυξη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, είναι ξεκάθαρο», είπε.

Σημείωσε, ακολούθως, ότι η Κυβέρνηση μιλά συνεχώς για success story, όμως η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει αποτύχει.

«Η Κυβέρνηση απέτυχε, γιατί οι δαπάνες για κοινωνική προστασία ανέρχονται στο 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 19,2%», υπέδειξε.

Ανέφερε ότι η αγορά ακινήτων από ξένους που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο δεν μπορεί να αποφέρει οφέλη μεγαλύτερης σημασίας, και πως το παραγωγικό μοντέλο της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να είναι μονοδιάστατο. «Η ανάπτυξη, βασισμένη στην άνθηση του τουρισμού και στον τομέα των πολυτελών κατοικιών, είναι αποσπασματική. Είναι αποτέλεσμα των οικονομικών και γεωπολιτικών συγκυριών και όχι προϊόν ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι πέραν από ευκαιριακή, η ανάπτυξη είναι και εύθραυστη», είπε.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε τέλμα, λόγω του ξηλώματος της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Κυβέρνησης Χριστόφια και της αδυναμίας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να εκπονήσει νέα.

Ο Άντρος Κυπριανού συνέχισε λέγοντας ότι ακόμα και στην περίπτωση των τραπεζών, ο ρόλος τους ουσιαστικά ακυρώνεται, αφού αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και επενδυτικές δράσεις. Πρόσθεσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας και η παροχή νέων για στήριξη της πραγματικής οικονομίας είναι περιορισμένη.

Ανέφερε πως η Κυβέρνηση, όμως, μένει δογματικά προσκολλημένη σε αδιέξοδες πολιτικές του παρελθόντος, και επιμένει στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, για τους οποίους άλλα έταζε προεκλογικά, αλλά αναίρεσε μετεκλογικά, με τη μεγαλύτερη ευκολία.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι μολονότι η Κύπρος χρειάζεται ένα προϋπολογισμό που να είναι αναπτυξιακός, κοινωνικά ευαίσθητος και νοικοκυρεμένος, «είναι φανερό ότι με τον προϋπολογισμό του 2018, η Κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για την αποκατάσταση των οικονομικών δεικτών και όχι για την ποιοτική αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας».

«Απουσιάζει το όραμα, γιατί δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανάγκες της εποχής, παραμένοντας σε πολιτικές με βραχυπρόθεσμα οφέλη», ανέφερε.

Πολιτικές, όπως πρόσθεσε, που αποσκοπούν σε εκλογικά οφέλη και πολιτικές - προεκλογικά πυροτεχνήματα, όπως το περιβόητο ταμείο αποκατάστασης των κουρεμένων καταθετών.

Πρέπει να ξέρει ο κόσμος, είπε ο κ. Κυπριανού, ότι όλα αυτά που εξαγγέλλει τώρα ο κ. Αναστασιάδης για να επανεκλεγεί, θα φορτωθούν στους ώμους των επόμενων διακυβερνήσεων και πως αν παρ’ ελπίδα επανεκλεγεί, θα ξεχαστούν την επομένη των εκλογών, όπως και το 2013.

Για το Κυπριακό, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σφράγισε και με τη δική του στάση το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα. Σημείωσε ότι την ευθύνη διαχρονικά για τη μη επίλυση του Κυπριακού την έχει η Τουρκία, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει πίσω από αυτή την πραγματικότητα να επιχειρήσουμε να κρύψουμε την κατά καιρούς ατολμία, αναποφασιστικότητα, ασυνέπεια και παλινδρομήσεις μας.

«Τελικά, το Κραν Μοντάνα έριξε αυλαία με αδιέξοδο. Δυστυχώς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεσή του μίλησε για χάσιμο μιας ιστορικής ευκαιρίας για λύση, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και του κ. Αναστασιάδη, ενώ εκφράστηκε θετικά για τον ρόλο της Τουρκίας», είπε ο κ. Κυπριανού, προειδοποιώντας πως σήμερα ο κίνδυνος για οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι πιο ορατός από ποτέ, καθώς το ρολόι του Κυπριακού μετρά αντίστροφα.

Γι’ αυτό και ο επόμενος Πρόεδρος, ανέφερε, πρέπει να θέλει και να μπορεί να κάνει σοβαρά και συνεπή βήματα στις συνομιλίες, να είναι κάποιος που να τον εμπιστεύονται και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ότι θέλει ειλικρινά την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ συνέχισε αναφέροντας ότι απογοήτευση προκάλεσε ο κ. Αναστασιάδης και στα ζητήματα των θεσμών, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, και πως σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες παρακολουθούσαν έκπληκτοι την πρωτοφανή περιφρόνηση θεσμών και τις περιπτώσεις διαπλοκής, διαφθοράς και αναξιοκρατίας που έβγαζαν μάτι.

Υπάρχει λοιπόν, υπέδειξε, ανάγκη για πραγματική απαλλαγή από αυτή την Κυβέρνηση και όχι αντικατάστασή της με μια παραλλαγή. «Όλοι γνωρίζουν ότι η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου δεν είναι τίποτε άλλο από παραλλαγή της υποψηφιότητας του κ. Αναστασιάδη», ανέφερε.

Επέκρινε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι η δήθεν νέα στρατηγική που πολυδιαφημίζει δεν είναι τίποτε άλλο από έναν επικίνδυνο κατάλογο παλιών και τετριμμένων συνθημάτων.

«Τα συνθήματα μοιράζονται δωρεάν προεκλογικά, αλλά αλίμονο αν δοκιμάσουμε να τα εξαργυρώσουμε μετεκλογικά. Τότε κοστίζουν ακριβά. Αυτό θα πρέπει να το έχει υπ’ όψιν του ο κ. Παπαδόπουλος πριν επαναλάβει την άκαιρη θέση για ‘αποχώρηση των στρατευμάτων πριν την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για λύση’», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να θέλει και να μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά, να θέλει, να μπορεί και να ξέρει πώς θα λύσει το Κυπριακό, και υπέδειξε ότι ο μόνος που μπορεί να το εγγυηθεί αυτό είναι ο Σταύρος Μαλάς.

«Ο Σταύρος έχει ήδη τοποθετηθεί ξεκάθαρα και έντιμα, δίχως υπεκφυγές και συνθήματα του αέρα, αλλά με ξεκάθαρο σχέδιο. Άμεση συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, με σκοπό την προετοιμασία κατά τρόπο συγκεκριμένο και περιεκτικό. Από κοινού έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για συνέχιση της διαδικασίας», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να κερδίσει το στοίχημα και σε ό,τι αφορά τα της οικονομίας, γιατί είναι άνθρωπος που έζησε και ζει μέσα στην καθημερινότητα, μέσα στη δουλειά, μέρος των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, γιατί γνωρίζει και συμμερίζεται τις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς.

Είπε ότι ούτε ο φετινός προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς είναι προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά ανάλγητος.

«Προϋπολογισμός στα μέτρα της πολιτικής που εφάρμοσε τα τελευταία πέντε χρόνια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Είναι προϋπολογισμός χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα», σημείωσε, αναφέροντας ότι για αυτούς τους λόγους το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα