Κυπριακό: Στον αέρα λόγω Τουρκίας οι όροι αναφοράς

Εμπόδια, που πιθανόν να τινάξουν οριστικά στον αέρα την διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς, φέρεται να βάζει παρασκηνιακά η Τουρκία.

Καθοδηγώντας, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, τον Μουσταφά Ακιντζί δείχνει να ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων την αρχική συναντίληψη για τους τρεις γνωστούς πυλώνες των όρων αναφοράς, τους οποίους επιχειρεί να εμπλουτίσει.


Όπως πληροφορείται το Σίγμα, επιδιώκει την εκ των προτέρων αποδοχή των δικών της «θέλω», με καταγραφή τους μάλιστα στο υπό διαμόρφωση κείμενο.

Ζητεί εν τη ουσία να συνυπογράψουμε τουρκικών προδιαγραφών προς εκκόλαψη

διευθέτηση, πριν καν επαναρχίσει η διαπραγμάτευση.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, που προφανώς δεν ενεργεί μόνος, έστριψε το τελευταίο 48ωρο, δια του αρραβώνος και στις συζητήσεις με την κα Λουτ, επιμένει όπως παρεισφρήσουν στο κείμενο, αναφορές για την αποτελεσματική συμμετοχή καθώς και περιγραφή του πλαισίου Γκουτέρες, όπως η Τουρκία το αντιλαμβάνεται.

Και αυτά πρόσθετα της σαφούς επίσης προσπάθειας που καταβάλλει η Τουρκία, πάντα μέσω Ακιντζί, να καθορίσει από το ίδιο αυτό κείμενο των όρων αναφοράς, μέσω των διαδικαστικών ερμηνειών, ότι η όποια προσπάθεια θά 'ναι κλειστού τέλους με όλα τα σενάρια στο τραπέζι για την επόμενη μέρα μη λύσης. Να ενταφιάσει από τώρα το στάτους κβο.

Να ξέρει εν άλλοις λόγοις τους όρους του διαζυγίου πριν καν αρχίσουν διαδικασίες για πολιτικό γάμο.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή αρκέστηκε να σχολιάσει ότι βρισκόμαστε ενώπιον «μικρής» κατά την έκφραση που χρησιμοποιήθηκε, εμπλοκής.

Αναφορά, ωστόσο, που έμμεσα πιστοποιεί ότι η αρχική αισιοδοξία αποτελεί παρελθόν και ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος αμέσως μετά την πρωινή συνάντηση με την κυρία Λουτ επαναλάμβανε λιτά, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ότι η διαδικασία συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Όπως ήδη γνωρίζουμε αύριο, χωρίς αυτό να έχει επίσημα οριστικοποηθεί, η κυρία Λουτ θα έχει το πέμπτο στη σειρά πήγαινε – έλα.

Δείχνει δηλαδή αυτή την φορά επιμονή στην προσπάθεια για οριστικοποίηση των όρων αναφοράς. Φτάνει να συζητήσει νέα συνάντηση κάτι που ακόμη δεν έγινε, όπως πριν από λίγο ενημερωθήκαμε.

Από τα όσα πάντως μαθαίνουμε δεν αποκλείεται αυτή την ώρα να είναι σε εξέλιξη παρασκηνιακές συζητήσεις της κυρίας Λουτ από το ξενοδοχείο όπου διαμένει για να καθαρίσει το τοπίο και μετά να επανέλθει στη λογική των συναντήσεων.

Η αλήθεια είναι πως πλέον υπάρχει μια εμφανής αυτοσυγκράτηση.

Άλλωστε η συμφωνία σε όρους αναφοράς δεν έπρεπε να είναι αυτοσκοπός.

Πηγές της Ε/κ πλευράς συνέστηναν υπομονή λέγοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για κατάληξη σε ένα κείμενο που δεν θα έχει επικίνδυνα σημεία.

Υπενθυμίζεται ότι η ορολογία όροι αναφοράς υιοθετήθηκε από το Γενικό Γραμματέα ως τρόπος για καλή προετοιμασία και αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας.

Κάτι που δεν θα εξυπηρετείται, είτε με όρους αναφοράς γενικόλογους, είτε με όρους εποικοδομητικής ασάφειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα