Κύκλοι ΥΠΕΞ: Πιθανή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ

Υπαρκτό θεωρεί η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να έχουν όντως περιλάβει στις προϋποθέσεις τους έναντι της Τουρκίας ζήτημα ακύρωσης των εξαγγελθεισών τουρκικών ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από το γεωτρύπανο «Πορθητής», προκειμένου να μην προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις.

Ανώτατοι κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο SigmaLive αναφέρουν ότι αν και δεν έχει

υπάρξει προς το παρόν επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τέτοιου είδους προϋποθέσεις από την αμερικανική πλευρά, δεν αποκλείεται όντως το ζήτημα να έχει τεθεί επί τάπητος.

«Λόγω του γεγονότος ότι εμπλέκονται αμερικανικές ενεργειακές εταιρίες και δεδομένου ότι οι Αμερικανοί επενδύουν πολύ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο αυτή να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη με απώτερο στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, είναι πολύ πιθανό η τουρκικές προθέσεις να έχουν μπει στο στόχαστρο», αναφέρουν.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο φαίνεται ότι μελετάει τα σχετικά δημοσιεύματα, προκειμένου να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο.

Ερωτηθέντες οι ίδιοι κύκλοι σχετικά με το αν υπάρχει πιθανό ενδεχόμενο για αύξηση της δύναμης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, ενδεχομένως έχοντας ως αφορμή άλλη αποστολή παραπλησίως ώστε να υπάρξει επίδειξη σημαίας κατά την περίοδο των γεωτρήσεων της ExxonMobil, απάντησαν ότι είναι νωρίς για μια τέτοια εκτίμηση.

«Είναι πρόωρο να εκτιμήσουμε σήμερα πώς θα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών το Νοέμβριο. Κατά πάσα πιθανότητα ακόμα δεν έχουμε δει την τελική έκβαση της αντιπαράθεσης. Όσον αφορά στα ενεργειακά, ωστόσο, η προσέγγιση των Αμερικανών, ειδικά για την γεώτρηση της ExxonMobil, είναι ξεκάθαρη», τονίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο θέλουν τις ΗΠΑ να έχει θέσει οκτώ προϋποθέσεις, ώστε να μην συνεχιστεί ο οικονομικός/εμπορικός πόλεμος.

Αυτές είναι:

1) Η άμεση αποφυλάκιση των 20 πρακτόρων που ενέχονται στην πρωτοβουλία για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 1ης Ιουλίου 2016, συμπεριλαμβανομένου και το Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Γράφει δε ο Μπαχάρ ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει γι’ αυτό χρονικό διάστημα μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, 15 Αυγούστου στην Τουρκία για να συμμορφωθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά τον Μπράνσον.

2) Η Τουρκία να εφαρμόσει ένα συνολικό εμπάργκο κατά του Ιράν.

3) Να μην προχωρήσει με την αγορά των S400 από την Ρωσία.

4) Να επαναξιολογήσει την πολιτική της για τα Ιεροσόλυμα (το Παλαιστινιακό).

5) Να εγκαταλείψει τις έρευνες για αέριο και πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο.

6) Να αποδεχθεί το πρόστιμο για την τράπεζα Χαλκ (ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή).

7) Να κλείσει η Άγκυρα τον φάκελο με το αίτημα παράδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και

8) να δώσει άδεια η Τουρκία σε αμερικανικές εταιρείες για εξόρυξη μεταλλευμάτων σε περιοχές της δικαιοδοσίας της.

Keywords
Τυχαία Θέματα