Κτηματολ. Λ/κας: Επιστολή Οδυσσέα για διασπάθιση χρήματος

Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, απέστειλε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ώστε να διαπιστώσει αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε σχέση με τη διαδικασία στέγασης του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Λάρνακας, που αγοράστηκε το 2009 4 εκατομμύρια πιο ακριβά απ’ όσο έπρεπε να πληρώσει το δημόσιο.

Σύμφωνα μ’ όσα αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η τιμή που συμφωνήθηκε για την απαλλοτρίωση ύψος 14,2 εκ. ευρώ συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος προς όφελος ενός ιδιώτη. Ενώ περιγράφει τη διαδικασία ως μια συγκεκαλυμμένη ανάθεση σ’ ένα ιδιοκτήτη γης της κατασκευής

του δημοσίου έργου, κατά παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων με αδιαφανή τρόπο.

Το θέμα εξέτασε πρόσφατα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μετά από αίτημα της βουλευτή του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου και ο Γενικός Ελεγκτής είχε αναφέρει πως θα έστελνε και γραπτώς τις θέσεις του.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι, το ύψος του ποσού που απεκόμισε ο ιδιοκτήτης είναι 14,2 εκατομμυρίων και 933 χιλιάδων ευρώ από προηγούμενα ενοίκια που έλαβε, για ένα κτήριο και γη αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Το παράδοξο, μάλιστα, της υπόθεσης, είναι ότι παρόλο που είχε γίνει και παλαιότερη έκθεση, το 2010, για το κόστος και είχε υπογραφεί από την τέως Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δεν ήταν σε γνώση των Τεχνικών Υπηρεσιών, αφού την είχαν ετοιμάσει -όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης- οι εργαζόμενοι στο παράρτημα του οικονομικού ελέγχου του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και όχι οι τεχνικές υπηρεσίες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σημερινή έκθεση γεγονότων, ο Γενικός Ελεγκτής καταλήγει σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή που στάλθηκε σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα και κοινοποιήθηκε στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, αναφέρει:

Το κόστος της απαλλοτρίωσης του κτηρίου 14,200.000 ήταν πολύ ψηλότερο της εκτίμησης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κατά 1,433,106 ευρώ μέχρι 3,633,106, ανάλογα με τη μέθοδο εκτίμησης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι μέχρι την ημερομηνία απαλλοτρίωσης του κτηρίου, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας είχε καταβάλει ποσό ύψους 933,106 ευρώ ως ενοίκια.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι υπήρχε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να αγοραστεί το κτήριο, αλλά η τριμελής Επιτροπή που ορίστηκε από αυτό, προχώρησε σε απαλλοτρίωσή του.

Την ίδια ώρα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνει πως αντικείμενο διερεύνησης θα μπορούσε να αποτελέσει και το γεγονός ότι η τέως Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας, όταν ζητήθηκε παλαιότερα από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου να ερευνήσει το θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόστος βρισκόταν σε λογικά πλαίσια, παρόλο ότι από τα στοιχεία που είχε ενώπιόν της, προέκυπτε ακριβώς το αντίθετο.

Keywords
Τυχαία Θέματα