ΚΣΣΕ:Επιδοκίμασε την απελευθέρωση του Sirri Önder στην Τουρκία

Οι συνεισηγητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την παρακολούθηση της  Τουρκίας, Nigel Evans (Ηνωμένο Βασίλειο, EC / DA) και Thomas Hammarberg (Σουηδία, SOC), χαιρέτισαν σήμερα την απελευθέρωση του πρώην βουλευτή  Sirri Süreyya Önder, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.



Επιδοκιμάζουμε τη θετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δήλωσαν και υπογράμμισαν ότι,  αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει περαιτέρω τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν

τώρα ουσιαστικά βήματα προς την εξασφάλιση και επέκταση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα, κάλεσαν το τουρκικό κοινοβούλιο, που εξετάζει επί του παρόντος μια νέα δικαστική μεταρρύθμιση, να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να ευθυγραμμίσει την Τουρκία με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αναθεωρήσει τη νομοθεσία και να διασφαλίσει την εφαρμογή της, με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων και των ικανοτήτων των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της αντιπολίτευσης, να συμβάλλουν στη δημόσια συζήτηση, να αντιμετωπίσουν ευαίσθητα ζητήματα και να προτείνουν λύσεις.

Κατέληξαν δε, λέγοντας ότι, υπό το πρίσμα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, περιμένουμε τώρα να απελευθερωθούν και άλλοι πρώην βουλευτές που φυλακίζονται αδικαιολόγητα.

Η Συνέλευση είναι έτοιμη να συνεχίσει τον πολιτικό διάλογο και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Υπενθυμίζοντας οι συνεισηγητές ότι, στις 3 Οκτωβρίου 2019 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι οι δηλώσεις του πρώην βουλευτή Sirri Süreyya Önder, που έγιναν το 2013, δεν υποκίνησαν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν βία, δεν αποτελούσαν κίνδυνο τρομοκρατικών εγκλημάτων και δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως «ενθάρρυνση για τη χρήση τις μεθόδους της τρομοκρατικής οργάνωσης [PKK] που περιλαμβάνουν βία, βία ή απειλή, κατέληξε  στο συμπέρασμα ότι η ελευθερία έκφρασης του κ. Önder είχε παραβιαστεί.

"Το Συνταγματικό Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έλαβε ομόφωνα απόφαση ορόσημο που θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η δυνατότητα των βουλευτών να εκφράζονται ελεύθερα και να ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα και δραστηριότητες, είτε μέσα είτε έξω από το κοινοβούλιο », δήλωσαν οι συνεισηγητές.

Τόνισαν, ακόμη ότι, όπως διευκρινίζεται στο ψήφισμα 2260 (2019) της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι "η ίδια η ουσία του κοινοβουλευτικού έργου είναι η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων δημόσιας σημασίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ευαίσθητα ή αμφιλεγόμενα, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν".

Υπενθύμισαν δε ότι από το 2013 έως το 2015 ο κ. Önder, βουλευτής του κόμματος του HDP εκείνη την εποχή, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο διάλογο που θέσπισαν οι τουρκικές αρχές για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, το οποίο δυστυχώς κατέρρευσε το 2015. Ο Önder καταδικάστηκε 3 χρόνια και 6 μήνες στη φυλακή για "διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας" μετά από ομιλία το 2013 για τον εορτασμό της Newroz.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα