«Κρεσέντο» προκλητικότητας σε Αιγαίο-Ο «Θεμιστοκλής» στη Χίο

Τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται και «κρεσέντο» προκλητικότητας από πλευράς Τουρκίας στο Αιγαίο, το οποίο συνοδεύεται από οξύτατες και επιθετικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Η Άγκυρα ανοίγει πολλαπλά μέτωπα από αέρος και θαλάσσης με την Ελλάδα.

Μετά το επεισόδιο στα Ίμια και τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από μαχητικά, η Άγκυρα απέστειλε μία κορβέτα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Τσεσμέ και τη Χίο, η οποία χθες βράδυ ήταν αγκυροβολημένη σε σημείο κοντά στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με τον λογαριασμό στο twitter ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες και πληροφορίες.

Η Ελλάδα απάντησε με την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» τύπου «Standard», η οποία βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Χίου, παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με το πλήρωμα να βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή.

Με την πολιτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος θα συναντηθεί το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των επεισοδίων, που σημειώθηκαν στα Ίμια, τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις 10 το πρωί, ενώ μετά τη σύσκεψη θα απευθύνει ομιλία στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία, όπως τόνισε, ούτε αναθεωρείται, ούτε επικαιροποιείται και καθορίζει επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. έστειλε ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η Ελλάδα προσβλέπει, τόνισε, σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, ωστόσο, τόνισε πως «εμείς, οι Έλληνες, με βάση την ιστορική μας κληρονομιά, σεβόμαστε τους φίλους μας, αλλά δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας. Γι’ αυτό και η "φύτρα" των Ελλήνων ανθεί και καρπίζει ανά τους αιώνες, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή της έναντι του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας».

Αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας απηύθυνε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων, που είχε με ομολόγους του, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως «η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα».

Keywords
Τυχαία Θέματα