Κραυγή αγωνίας Κυπρίων στη Ρωσία για πτήση επαναπατρισμού που αναβλήθηκε

Κραυγή αγωνίας Κύπριων φοιτητών και πολιτών που διαμένουν στη Ρωσία, για τον επαναπατρισμό τους. 

Όπως αναφέρεται σε κείμενο το οποίο απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα Υπουργεία Μεταφορών και Εξωτερικών, ενώ θα επαναπατρίζονταν στις 3 Μαιου με πτήση της «Aeroflot» και αγόρασαν τα εισιτήρια, το ταξίδι αναβλήθηκε. 

Σημειώνουν πως «εν πήραμε κανένα επίσημο email,

καμιά επίσημη ανακοίνωση από την αεροπορική εταιρία, αλλά ούτε και από την κυπριακή πρεσβεία με αποτέλεσμα τα λεφτά μας να δεσμευτούν». 

Σε επικοινωνία του SigmaLive με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών, μας λέχθηκε ότι η πτήση θα πραγματοποιείτο από τη Ρωσική Κυβέρνηση για να παραλάβει Ρώσους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Κύπρο εξαιτίας της πανδημίας. 

Το Υπουργείο αξιοποιώντας την ευκαιρία, ζήτησε να επιτραπεί όπως επιβιβαστούν στην πτήση Κύπριοι φοιτητές και πολίτες που βρίσκονται στη Ρωσία για να επιστρέψουν στην Κύπρο

Ενώ έγινε ο προγραμματισμός, η πτήση αναβλήθηκε σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν από την εταιρεία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. 

Όπως μας λέχθηκε, δεν επαφίεται στο Υπουργείο η διεξαγωγή της πτήσης, ενώ σε περίπτωση που εν τέλει ακυρωθεί, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προγραμματίσει πτήση για τον επαναπατρισμό τους. 

Αυτούσιο το κείμενο των Φοιτητών και πολιτών 

ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

Βλέποντας την καθημερινή ενημέρωση σας για το θέμα του επαναπατρισμού θα θέλαμε να σας αναφέρουμε και εμείς με την σειρά μας τις εμπειρίες που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.

Είμαστε φοιτητές και άλλοι πολίτες  που διαμένουν προσωρινά στη Ρωσία και ζητούμε επαναπατρισμό στην χώρα μας.

Εδώ και αρκετό καιρό και συγκεκριμένα ενάμιση μήνα περιμέναμε κάποια απόφαση από τους αρμόδιους αλλα και με τους ίδιους προσωπικά υπουργούς όπου βρισκόμασταν σε επαφή καθημερινά μαζι τους και η μόνη απάντηση που παίρναμε ήταν η αναμονή. Δυστυχώς η αδιαφορία και η απαξίωση προς εμας, ήταν και είναι θλιβερή.

Στις 29 Απριλίου μας ενημέρωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί, μία και μοναδική πτήση στις 3 Μαΐου από Μόσχα προς Λάρνακα. Η αεροπορική εταιρία της εν λογω χώρας «Aeroflot» σε συνομιλία με την κυπριακή πρεσβεία, μας έστειλε τα αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία και οι περισσότεροι τα αγοράσαμε όπως και άτομα από διάφορες πόλεις της Ρωσίας που έκλεισαν επίσης εισιτήρια για Μόσχα για να παραβρεθούν στη πτήση, μαζί μας.

Την επόμενη ημέρα μας ανακοίνωσαν από την κυπριακή πρεσβεία ότι η πτήση ακυρώθηκε, χωρίς να μάθουμε ακόμα και σήμερα τον κύριο λόγο.

Δεν πήραμε κανένα επίσημο email, καμιά επίσημη ανακοίνωση από την αεροπορική εταιρία, αλλά ούτε και από την κυπριακή πρεσβεία με αποτέλεσμα τα λεφτά μας να δεσμευτούν.

Δύο μέρες μετά, κανένα νεότερο, ούτε από τους αρμόδιους, αλλά ούτε από την αεροπορική εταιρεία.

Η κατάσταση στην Ρωσία ειναι τραγική. Καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται, και ήδη ξεπέρασαν τις 120 χιλιαδες.

Εν γνώσει των αρμοδίων ότι οι περισσότεροι φοιτητές διαμένουν σε εστίες όπου ήδη βρέθηκαν κρούσματα, και κατα συνέπεια οι φοιτητές να εγκλωβιστουν στις εστίες στο άμεσο μέλλον, η αδιαφορία επαναλαμβάνεται.

Εν γνωσει των αρμοδίων ότι αρκετοί φοιτητές διαμένουν σε διαμερίσματα και τελειώνουν φέτος, και ήδη έχουν προβεί στην παραχώρηση του χώρου, η αδιαφορία επαναλαμβάνεται.

Εν γνώσει των αρμοδίων ότι η ασφάλεια μάς στην Ρωσία ειναι αβέβαιη και πιθανόν να μην παρέχεται απο το κράτος, η αδιαφορία επαναλαμβάνεται.

Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, με τα 2 υπουργεία να παίζουν πινγκ-πονγκ για το ποίος είναι αρμόδιος του θέματός.

Περιμένουμε και αγωνιούμε ενάμιση μήνα και το μόνο που καταλάβαμε είναι ότι καμία πρόθεση/βοήθεια δεν υπάρχει από κανένα.

Μια κυβέρνηση που στηρίχτηκε πάνω σε μια ξένη αεροπορική εταιρία, χωρίς καμία ευθύνη και κόπο.

Πέστε μας τι να κάνουμε, και θα πράξουμε αναλόγως μήπως #θατακαταφερουμε και εμείς.

Προσυπογράφουν φοιτητές και πολίτες που διαμένουν προσωρινά στη Ρωσία

Keywords
Τυχαία Θέματα