ΚΟΤ: Ανατρέπεται το αρχικό σχέδιο για Υφυπουργείο Τουρισμού

Η παρούσα προσπάθεια για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού ανατρέπει το αρχικό κατατεθειμένο Νομοσχέδιο το οποίο ήταν αποτέλεσμα μιας 3ετους επεξεργασίας και εισηγείται εκτάκτως ένα υβριδικό «μόρφωμα» το οποίο δεν στηρίζεται σε επιστημονική και ορθολογιστική βάση, υποστηρίζει η συντεχνία του ΚΟΤ, ΕΥΚΟΤ – ΟΗΟ-ΣΕΚ.

Σε ανακοίνωση η συντεχνία, θεωρεί επικίνδυνο ο τομέας του Τουρισμού ``να διακυβεύεται βορά κομματικών διεργασιών και να είναι έρμαιο της προσπάθειας εξασφάλισης πολιτικού οφέλους ελέω προεδρικών εκλογών`` και ζητά η συζήτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων να περιστραφεί

στο αρχικά κατατεθειμένο Νομοσχέδιο.

Η συντεχνία εκφράζει την έκπληξή και την απογοήτευση της για τη μη περίληψη της στις διεργασίες τροποποίησης του σχετικού Νομοσχεδίου και την εντονότατη αντίθεσή της στην ουσία των τροποποιήσεων του εν λόγω Νομοσχεδίου, οι οποίες προνοούν, όπως αναφέρει, την δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και παράλληλη παραμονή του ΚΟΤ.

Σύμφωνα με την συντεχνία, η νέα προσέγγιση και πρόταση για διαμόρφωση δύο φορέων διαχείρισης των θεμάτων που άπτονται του τουρισμού, ``αγνοεί τις συστάσεις μελετών που εκπονήθηκαν από ανεξάρτητους οίκους για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας και για την Στρατηγική Τουρισμού, και ξεφεύγει από την έννοια της ολοκληρωμένης ρύθμισης του τουρισμού με οριζόντιες παρεμβάσεις``.

Είναι χαρακτηριστικό, προστίθεται, ότι η ίδια η Μελέτη Αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία εκπονήθηκε τo 2015 από το National School of Government International του Ηνωμένου Βασιλείου, καταλήγει ότι δεν συστήνεται ο διαχωρισμός των εξουσιών σε θέματα τουρισμού σε 2 σώματα.

Η συντεχνία εκφράζει προβληματισμούς γιατί η λειτουργία δυο παράλληλων δομών για θέματα τουρισμού, ``προσθέτει επίπεδα διακυβέρνησης, και όχι απλοποίηση ή σμίκρυνση της γραφειοκρατίας``. Επίσης θεωρεί ότι ο πρακτικός διαχωρισμός των εξουσιών / αρμοδιοτήτων διαφέρει ουσιαστικά από τη θεωρία και ότι η δημιουργία, ανάπτυξη και εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προώθηση και προβολή του, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας του.

Σύμφωνα με την ΕΥΚΟΤ – ΟΗΟ-ΣΕΚ, ο `συρρικνωμένος` ΚΟΤ δεν θα είχε περισσότερη ευελιξία σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση, εφόσον θα λειτουργεί με Κρατική Χορηγία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα