Κορυφώνεται το διπλωματικό θρίλερ για τη Λιβύη-Σήμερα η Διάσκεψη

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις, λίγες μόνο ώρες πριν από την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ
θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που δημοσίευσε το πρακτορείο ΤASS, τονίζεται η ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης  - που θα εγκριθεί από την Βουλή - υπογραμμίζεται ο σημαντικός ρόλος των γειτονικών χωρών στην διαδικασία σταθεροποίησης, και ζητούνται κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ Σάρατζ, ζήτησε την ανάπτυξη Διεθνούς δύναμης προστασίας υπό την αιγίδα των ΗΕ, σε περίπτωση που ο στρατάρχης Χαφτάρ διατάξει επανέναρξη των εχθροπραξιών. 

Η Ευρωπαική Επιτροπή, προέτρεψε τα κράτη-μέλη να Ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να μετάσχουν Πιο ενεργά – ενδεχομένως και με στρατεύματα - στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης. Η ΕΕ ανησυχεί Έντονα για πιθανή μαζική μετακίνηση μεταναστών αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

Από πλευράς του ο Ερτογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη μέχρι – όπως είπε - να της αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο και να εδραιωθεί η νόμιμη κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η Ελλάδα, προσπαθεί να εκτροχιάσει την προσπάθεια ειρήνευσης, με αφορμή την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα.

Πάντως στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών είναι η κατάπαυση του πυρός και η ενίσχυση του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη.

Κατά συνέπεια, το σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς. Αυτοί περιλαμβάνουν, εκτός από την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και την εφαρμογή της επανειλημμένως παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής πολεμικών όπλων, μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Στο Βερολίνο μεταβαίνει και η βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία και ανήρτησε τους στόχους στο Twitter

On my way to Berlin, after good visit to West Africa, to join the Secretary-General at the #Libya summit. Libya needs: support to durably stop the fighting &relaunch peace process. Libya doesn’t need: more violations of the arms embargo, or to become theater of proxy war. pic.twitter.com/qnLZs53EmN

— Rosemary A. DiCarlo (@DicarloRosemary) January 18, 2020Επιπλέον, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ του Σαββάτου η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά και στον απόηχο των νέων επιθετικών δηλώσεων του τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα, σε μια προσπάθεια να αποσπαστεί η δέσμευση από τους περιφερειακούς παράγοντες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Πάντως, ο Ερντογάν, κάνοντας επίδειξη αδιαλλαξίας, υποστήριξε νωρίτερα το Σάββατο ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα υποσκάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Λιβύη αφού προσκάλεσε τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «απάντηση» για τις ενέργειες της Άγκυρας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία ανέφεραν γερμανικά ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα