«Κορωνο-Γιορτές»:Το καλό,το κακό σενάριο κι αποφάσεις για νέα μέτρα στην Κύπρο

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για το πώς θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Αυτό ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας φιλοξενούμενος στο ΣΙΓΜΑ και στο κεντρικό δελτίο.

Ο κ.Ιωάννου ανέφερε ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση θα ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. «Χρειάζεται περίπου μια βδομάδα για να

φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων», είπε.

Δείτε εδώ: Υπ. Υγείας: Μας περιμένουν ακόμη 3-4 μήνες – Τι απαντά για Θεία Κοινωνία

Στην περίπτωση εφαρμογής του καλού σεναρίου, που αυτή τη στιγμή δεν είναι και τόσο ορατό αφού είναι αυξημένος ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων, τότε οι μέρες των Γιορτών θα συνεχιστούν ως έχουν, με το πλάνο δηλαδή που έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο.

- Για την παραμονή των Χριστουγέννων (24/12) και της Πρωτοχρονιάς (31/12) θα ισχύσουν ειδικά μέτρα για τη διακίνηση και τις συναθροίσεις.

- Συγκεκριμένα, από 14 Δεκεμβρίου, επαναφέρεται η απαγόρευση ρύθμισης της μετακίνησης προσώπων στις 23.00 μ.μ. μέχρι τις 05.00 π.μ. εξαιρουμένων των  περιπτώσεων μετάβασης από και προς χώρους εργασίας, μετάβασης ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και διακίνησης κυνηγών προς και εντός μη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου από τις 03.00 π.μ. μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου. Εξαίρεση στις, 24/12 (παραμονή Χριστουγέννων), 31/12 (Παραμονή Πρωτοχρονιάς), όπου η απαγόρευση μετακίνησης διαφοροποιείται από τις 02.00μμ μέχρι τις 06.00π.μ. Σύμφωνα με διευκρίνιση του Υπουργείου Υγείας, η εξαίρεση ισχύει για τις παραμονές. δηλαδή 24 προς 25 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου προς 1η Ιανουαρίου.

- Επίσης, παραμένει η απαγόρευση της παρουσίας και συναθροίσεων πέραν των 10 προσώπων σε οικίες. Εξαίρεση στις, 23/12 έως 1/01 μέχρι 15 πρόσωπα.

- Επαναφέρεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 22.30 μ.μ. (αυστηρή προϋπόθεση η εξυπηρέτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα, δεν επιτρέπονται κρατήσεις πέραν των έξι προσώπων, μέγιστος αριθμός 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς χώρους υπό την προϋπόθεση της τήρησης του μέτρου του ενός προσώπου ανά 3 τ.μ. κατ΄ ελάχιστο για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. κατ΄ ελάχιστο για εξωτερικούς χώρους, τηρουμένων των κατευθυντηρίων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας).  Εξαίρεση αποτελεί η παραμονή Χριστουγέννων και Παραμονή Πρωτοχρονιάς 12.30 πμ.

- Επίσης, για την ημέρα των Χριστουγέννων και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, θα ισχύσει κανονικά το κλείσιμο στις 22:30 για τους χώρους εστίασης και η απαγόρευση διακίνησης από τις 23:00, νοουμένου φυσικά ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα εφαρμοστεί εκείνη η δέσμη μέτρων από τις 14/12.

Στην περίπτωση τώρα του κακού σεναρίου τότε την ερχόμενη βδομάδα θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα, αυστηρότερα μέτρα ενώ ως τελευταίο και ύστατο μέτρο θα πρέπει να θεωρείται το lockdown.

Keywords
Τυχαία Θέματα