Κομισιόν: Οι 5 διαδικασίες επί παραβάσει για Κύπρο

Πέντε διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν παρεμβαίνει για την εφαρμογή της οδηγίας για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, την εφαρμογή της οδηγίας για την αποστολή εργαζομένων στο εξωτερικό, την οδηγία για το λογιστικό έλεγχο οικονομικών στοιχείων, την οδηγία για τα σκάφη αναψυχής και τα προσωπικά σκάφη θαλάσσης και τέλος την οδηγία για τα εκρηκτικά και τους πυροκροτητές.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν

αποστέλλει στην Κύπρο και άλλα 7 κράτη μέλη επιστολή αιτιολογημένης γνώμης (το 2ο στάδιο της προσφυγής κατά κράτους μέλους) με την οποία ζητά την ορθή μεταφορά της οδηγίας 2014/54/EU στο εθνικό δίκαιο.

H οδηγία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους που εργάζονται ή αναζητούν μια θέση εργασίας σε άλλη χώρα της ΕΕ να ασκούν το δικαίωμά τους της ελεύθερης κυκλοφορίας που χορηγούνται από τη νομοθεσία της ΕΕ πιο εύκολα. Προβλέπει μέτρα για να βοηθήσει και να προστατεύσει τους πολίτες της Ένωσης, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας και την πρόσβαση στην απασχόληση, την αμοιβή και τους άλλους όρους εργασίας, καθώς και για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα αδικαιολόγητων εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Σε ό,τι αφορά την οδηγία για την αποστολή εργαζομένων στο εξωτερικό, η Κομισιόν έστειλε επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Κύπρο και 8 ακόμα κράτη μέλη, λόγω του ότι τα κράτη αυτά δεν ειδοποίησαν την Κομισιόν για τη μεταφορά ή μη της οδηγίας και να προσδιορίσουν ακριβώς τα μέτρα για την υιοθέτηση των μηχανισμών ελέγχου της οδηγίας 96/71/EC.

Σε σχέση με τον λογιστικό έλεγχο η Κομισιόν ζητά με επιστολή αιτιολογημένης γνώμης από την Κύπρο και άλλα 5 κράτη μέλη να μεταφέρουν στο εσωτερικό δίκαιο την οδηγία 2014/56/EU. Οι νέοι κανόνες της οδηγίας επιτρέπουν τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα των απαιτήσεων που ισχύουν για τα πρόσωπα που εκτελούν τους ελέγχους. Οι τροποποιήσεις ενισχύουν περαιτέρω την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα των ελέγχων. Τα κράτη μέλη όφειλαν να θεσπίσουν αυτούς τους κανόνες στο εθνικό δίκαιο έως τις 17 Ιουνίου 2016.

Σε σχέση με την προσφυγή για την κοινή αγορά η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο και άλλα τρία κράτη μέλη να μεταφέρει στο εσωτερικό της δίκαιο την οδηγία 2013/53/EU περί σκαφών αναψυχής. Η οδηγία για τα σκάφη ασχολείται με την κατασκευή, την ασφάλεια, καθώς και άλλες απαιτήσεις των σκαφών που προορίζονται για αθλητισμό ή αναψυχή. Η οδηγία έπρεπε να έχει μεταφερθεί πλήρως στην εθνική νομοθεσία έως τις 18 Ιανουαρίου 2016, πράγμα για το οποίο δεν έχει ειδοποιηθεί η Κομισιόν.

Τέλος η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο τη Γαλλία και τη Ρουμανία να υιοθετήσουν πλήρως τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα εκρηκτικά και τους πυροκροτητές. Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της νομοθεσίας που περιορίζει και ελέγχει την πρόσβαση σε διάφορες επικίνδυνες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών.

Η Κύπρος, η Γαλλία και η Ρουμανία δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει τους απαιτούμενους κανόνες που καθορίζουν κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης του κανονισμού. Η Κομισιόν, ως εκ τούτου, απέστειλε στις τρεις χώρες επιστολή αιτιολογημένης γνώμης για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα