Κομισιόν για διαβατήρια: Προθεσμία δυο μηνών σε Κύπρο και Μάλτα

Η Κομισιόν ενθαρρύνει τον αναδρομικό έλεγχο των επιτυχών αιτήσεων για "χρυσά διαβατήρια",  αλλά  οι αποφάσεις για αποστέρηση ιθαγένειας εναπόκεινται στα  ίδια τα Κράτη  Μέλη και τις δικαστικές αρχές.

Ερωτηθείς σχετικά, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαντ, δήλωσε ότι "σήμερα, όπως έχετε δει η Κομισιόν εκδίδει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, εκδίδοντας προειδοποιητικές επιστολές σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας των επενδυτών

τους, που αναφέρονται επίσης ως χρυσά διαβατήρια".

Κομισιόν θεωρεί ότι η χορήγηση ιθαγένειας για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις χωρίς πραγματική σχέση με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, υπονομεύει την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ. Οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Μάλτας έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν σε προειδοποιητικές επιστολές. Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Κομισιόν μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη επί του θέματος", αναφέρει.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση για πιθανή λήξη του προγράμματος στην Κύπρο, ο Κρίστιαν Βίγκαντ ανέφερε ότι "γνωρίζουμε αυτές τις ανακοινώσεις. Ωστόσο, τα συστήματα παραμένουν σε ισχύ προς το παρόν και στα δύο κράτη μέλη και θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από παρόμοια επενδυτικά προγράμματα. Στην πραγματικότητα, η Μάλτα ενημέρωσε την Κομισιόν ότι σκοπεύει να παρατείνει την ιθαγένεια για επενδύσεις, ενώ η Κύπρος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα τερματίσει το τρέχον σύστημά της από την 1η Νοεμβρίου και θα συνεχίσει να επεξεργάζεται εκκρεμείς αιτήσεις".


"Κατανοούμε ότι υπάρχουν επίσης ήδη εκκλήσεις σχετικά με την εισαγωγή ενός νέου σχήματος", σημείωσε.


"Τέτοια συστήματα παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ και γι `αυτό ξεκινάμε τις παραβάσεις σήμερα", ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος.


Σε ό,τι φορά την αναδρομική ισχύ των παραβάσεων, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι "κατανοούμε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Μάλτα διεξάγουν επί του παρόντος διαδικασία ελέγχου των ήδη επιτυχών αιτήσεων. Αυτό είναι κάτι που ενθαρρύνει η Κομισιόν.  Ξεκινήσαμε τη διαδικασία παράβασης σήμερα, οπότε δεν θα κάνουμε υποθέσεις για πιθανά αποτελέσματα ή επιπτώσεις και πιθανά επόμενα βήματα που ενδέχεται να δούμε".

Αυτό που είναι σημαντικό, συνέχισε, είναι ότι στο μέλλον κανένα κράτος μέλος δεν θα λειτουργεί συστήματα που ουσιαστικά έχουν ως αποτέλεσμα την πώληση ιθαγένειας στην ΕΕ. Όπως είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν Von der Leyen, οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση. "Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, εάν ένα άτομο μπορεί να στερηθεί της ιθαγένειας που του έχει ήδη χορηγηθεί μετά από έλεγχο, εναπόκειται πάντοτε στις αρμόδιες αρχές να εκτιμήσουν σε σχέση με το σχετικό εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και υπό τον έλεγχο ανεξάρτητων δικαστηρίων",  κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα