Κομισιόν: Ανακοίνωση μέτρων προετοιμασίας για τέλος μεταβατικής περιόδου με ΗΒ

Η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση για να βοηθήσει τις εθνικές αρχές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να προετοιμαστούν για τις αναπόφευκτες αλλαγές που θα προκύψουν στο τέλος της μεταβατικής περιόδου με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κομισιόν σημειώνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις διασυνοριακές ανταλλαγές μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου από την 1η Ιανουαρίου 2021 - ανεξάρτητα από το εάν έχει συναφθεί συμφωνία για μελλοντική εταιρική σχέση ή όχι.

Η  ανακοίνωση, με τίτλο «ετοιμασία για αλλαγές», καθορίζει μια κατά τομέα επισκόπηση

των κύριων τομέων όπου θα υπάρξουν αλλαγές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου και καθορίζει μέτρα για τις εθνικές αρχές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, δεν εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, ούτε εξετάζει την ανάγκη για μέτρα έκτακτης ανάγκης, σημείωνει η Κομισιόν.

«Στόχος είναι να διασφαλίσει ότι όλες οι δημόσιες διοικήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι έτοιμα και καλά προετοιμασμένα για τις αναπόφευκτες διαταραχές που προκαλούνται από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ και να τερματίσει τη μεταβατική περίοδο φέτος»,  αναφέρει. Αυτά τα μέτρα συμπληρώνουν τις δράσεις που αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, η Κομισιόν επανεξετάζει και, όπου είναι απαραίτητο, ενημερώνει και τις 102 ανακοινώσεις των ενδιαφερομένων, οι οποίες δημοσιεύθηκαν κατά τη στιγμή των διαπραγματεύσεων απόσυρσης - πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να είναι σχετικές με το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen δήλωσε σχετικά ότι «ο βρετανικός λαός αποφάσισε σε δημοκρατικές εκλογές να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οφέλη της. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύουμε τώρα για μια στενή συμφωνία εταιρικής σχέσης, η σχέση μας αναπόφευκτα θα αλλάξει».

Προτεραιότητα, σύμφωνα με την ίδια, «είναι να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για την 1η Ιανουαρίου 2021».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής Michel Barnier, ανέφερε ότι «οι δημόσιες διοικήσεις, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι θα επηρεαστούν από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ».

«Μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην παρατείνει την μεταβατική περίοδο, γνωρίζουμε τώρα ότι αυτές οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2021 - με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία - και τους βοηθάμε να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα