Κλείνει τα εργοτάξια την Κυριακή ο νέος «υπουργός εργασίας»

Κλείνει τα εργοτάξια την μεθαύριο Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, ο νέος «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων», Ζεκί Τσελέρ, ο οποίος ζήτησε από τον κόσμο να καταγγείλει στο «υπουργείο» και την «αστυνομία» αν δει να γίνονται οικοδομές ή κατασκευαστικές εργασίες εκείνη την ημέρα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά τα δύο συνεχόμενα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, ο Τσελέρ δημιούργησε το «κέντρο διαχείρισης κρίσεων», τις αποφάσεις του οποίου μετέφερε ο ίδιος σε συνάντηση που είχε με όλους τους επιθεωρητές των κατά τόπων «τμημάτων επιθεώρησης εργασίας».

Ο νέος «υπουργός»

εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση, τους ενημέρωσε για την δημιουργία του εν λόγω κέντρου με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων οργανώσεων σημειώνοντας ότι πρέπει άμεσα να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα εργοτάξια και τις κατασκευαστικές εργασίες.

Σε συνεννόηση, πρόσθεσε, με τον «σύνδεσμο εργολάβων» θα προστεθεί στους δημόσιους διαγωνισμούς για έργα πρόστιμο για όσους δεν τηρούν τους όρους εργασιακής υγείας και ασφάλειας.

Ο Ζεκί Τσελέρ ανέφερε ότι έχουν ήδη λάβει πολλές πληροφορίες από τον κόσμο όσον αφορά τις ώρες εργασίας σε οικοδομές και σημείωσε ότι με βάση την «νομοθεσία» δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 40 εργάσιμες την εβδομάδα ενώ σύντομα θα αρχίσει η προεργασία για τον έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε επίσης ότι για να επιτρέπεται η εργασία τις Κυριακές σε εργοτάξια, θα πρέπει να ζητείται σχετική άδεια από το «υπουργείο εργασίας».

Να σημειωθεί ότι το θέμα των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε χώρους εξωτερικής εργασίας και δει εργοτάξια, απασχολεί έντονα την τ/κ κοινότητα, καθώς οι πλείστοι οικοδόμοι (ξένοι εργάτες) εργάζονται είτε παράνομα, είτε με πολύ λίγα χρήματα και χωρίς προστατευτικά μέτρα, επτά ημέρες την εβδομάδα και περισσότερες ώρες από ένα οκτάωρο ημερησίως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα