Κίττος για ΣΚΤ: Όλα γινόντουσαν εκεί - Δάνειο σε 90χρονη

Με τις καταθέσεις των μελών της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που παραιτήθηκαν, Γιώργου Κίτου και Πανίκου Πούρου, συνεχίζονται σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Στη δημόσια κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Κίττος δήλωσε, μεταξύ άλλων: Παραλάβαμε ένα χάος και λαμβάναμε μέτρα. Οδηγήσαμε υποθέσεις ατασθαλιών στη Νομική Υπηρεσία. Εκκρεμούν 84 έρευνες από τη Μονάδα Εσωτερικών Επιθεωρήσεων

για συνθήκες δανεισμού».

Η τράπεζα που παραλάβαμε δεν λειτουργούσε ως τράπεζα, ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό το υπό παραίτηση νυν μέλος της Επιτροπείας Γιώργος Κίττος.

Εξέφρασε την άποψη ότι στο τέλος κατάφεραν να κάνουν τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) να λειτουργεί ως τράπεζα και να είναι ανταγωνιστική.

Παράλληλα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, ανέφερε ότι είδε πάρα πολλά σε σχέση με τις ατασθαλίες που γίνονταν στα ΣΠΙ, όπως εκτιμητές να υπερεκτιμούν ακίνητα για παραχώρηση δανείων, παραχώρηση δανείου σε 90χρονη με περίοδο αποπληρωμής 40 χρόνια κ.ά.

«Όλα γινόντουσαν εκεί», είπε, ενώ επιβεβαίωσε παρατήρηση της Επιτροπής ότι για δάνεια έμπαιναν υποθήκες ακόμα και εκκλησίες και κοιμητήρια.

Ο κ. Κίττος απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ο ίδιος ως μέλος της Επιτροπείας δεν είχε καμιά ενημέρωση ούτε γνώριζε για τη λίστα που δόθηκε στην Επιτροπή για τον Συνεργατισμό για διαγραφέντα δάνεια που ενέκρινε ο Υπουργός Οικονομικών.

Είπε επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Αμοιβών, ότι η Επιτροπή δεν έλαβε καμιά απόφαση για αμοιβή 25,000 ευρώ στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών Διονύση Διονυσίου, για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της Επιτροπείας και ότι η απόφαση ενδεχομένως να λήφθηκε από αλλού, ίσως με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (30/8) στην Ερευνητική Επιτροπή κατέθεσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Γιάννης Σταυρινίδης.

Ο κ. Σταυρινίδης είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) που θα έσωζε τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) ήταν ο υπέρτατος στόχος του οργανισμού, αλλά η κληρονομιά του Συνεργατισμού, το προφίλ του χαρτοφυλακίου, ο κρατικός του χαρακτήρας, σε συνδυασμό με το θεσμικό πλαίσιο, δεν του επέτρεψαν να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Ο ίδιος είχε ρωτηθεί και για τις σχέσεις του με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, λέγοντας ότι βάφτισε τον γιο του το 2009.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα