Κίνα-COVID: Eντείνει προσπάθειες για περιορισμό της έξαρσης

Το Πεκίνο επέτεινε σήμερα τις προσπάθειες για επιβολή καραντίνας προκειμένου να δοθεί τέλος στην έξαρση της COVID που έχει ξεσπάσει εδώ και ένα μήνα ενώ στη Σανγκάη καταγράφονται παράπονα για άδικους περιορισμούς, με την πόλη των 25 εκατ. κατοίκων να ετοιμάζεται να άρει το παρατεταμένο lockdown την επόμενη εβδομάδα.

Παρόλο που οι δραστικές προσπάθειες της Κίνας για πλήρη εξάλειψη της COVID επηρεάζουν τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι νέοι αριθμοί για τις καταγεγραμμένες μολύνσεις παραμένουν

πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν σε πολλές πόλεις της Δύσης. Η πρωτεύουσα κατέγραψε χθες 48 νέα κρούσματα μεταξύ των 22 εκατ. κατοίκων της, με τη Σανγκάη να καταγράφει λιγότερα από 500.

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν ζήτησε πιο σχολαστικά μέτρα για να ανακοπεί η μετάδοση του ιού και τήρηση της πολιτικής περί 'μηδενικής COVID' της χώρας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η κατάσταση στο Πεκίνο είναι διαχειρίσιμη, αλλά οι προσπάθειες περιορισμού δεν μπορούν να χαλαρώσουν, δήλωσε η ίδια, σύμφωνα με το Xinhua.

Σε ένα παράδειγμα της αυστηρότητας της προσέγγισης του Πεκίνου, περίπου 1.800 άνθρωποι σε μία γειτονιά της πόλης μετεγκαταστάθηκαν στην πόλη Ζανγκτζιακόου, στην κοντινή επαρχία Χεμπέι, προκειμένου να μπουν σε καραντίνα, όπως ανέφερε η εφημερίδα Beijing Daily reported. Στο μεταξύ, 11 από τις 16 περιοχές του Πεκίνου έχουν εκδώσει διαβαθμισμένες οδηγίες για τηλεργασία ενώ τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς σε όλη την πρωτεύουσα έχουν περιοριστεί και κάποια εμπορικά κέντρα και άλλοι χώροι είναι κλειστοί.

Στη Σανγκάη, οι αρχές σχεδιάζουν να κρατήσουν τους περισσότερους περιορισμούς σε ισχύ αυτό τον μήνα, πριν προχωρήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη άρση του δίμηνου lockdown από την 1η Ιουνίου. Ακόμα και τότε, θα ισχύουν περιορισμοί στη δυναμικότητα των δημόσιων χώρων.

Με τη Σανγκάη να μην ανακοινώνει μολύνσεις έξω από τις ζώνες καραντίνας για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας, κάποιοι αξιωματούχοι επέτρεψαν σε περισσότερους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους για σύντομο διάστημα και περισσότερα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία να ξανανοίξουν. Ωστόσο άλλοι, πιο χαμηλόβαθμοι, αξιωματούχοι αυστηροποίησαν τους περιορισμούς σε κάποιες γειτονιές, δίνοντας εντολή σε κατοίκους να κλειστούν και πάλι στα σπίτια τους για να παγιωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Ωστόσο αυτό έχει προκαλέσει απογοήτευση και παράπονα για άνιση μεταχείριση από την πλευρά των κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα#45COVID, Eντείνει,kina#45COVID, Enteinei