Κίνα: Πρώτος θάνατος ενός ανθρώπου από τον σπάνιο ιό Monkey B

Ένας άνδρας στην Κίνα πέθανε μετά από προσβολή μιας σπάνιας μολυσματικής ασθένειας, γνωστή ως ιός Monkey B, είπαν Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας σε έκθεση το Σάββατο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washinghton Post, το θύμα, ένας 53χρονος κτηνίατρος με έδρα το Πεκίνο, ήταν το πρώτο τεκμηριωμένο ανθρώπινο κρούσμα του ιού στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο άντρας εργάστηκε σε ερευνητικό ινστιτούτο που ειδικεύτηκε στην μη ανθρώπινη αναπαραγωγή πρωτευόντων ζώων και εξέθεσε δύο νεκρούς πιθήκους τον Μάρτιο.

 Είχε

ναυτία, έμετο και πυρετό, πέθανε στις 27 Μαΐου. Τα δείγματα αίματος και σάλιου του στάλθηκαν στο κέντρο τον Απρίλιο, όπου οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία για τον ιό Monkey B. Δύο από τις στενές επαφές του, ένας γιατρός και μια νοσοκόμα, έδειξαν αρνητικά αποτελέσματα για τον ιό, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο ιός Monkey B, ή ο ιός του έρπητα B, είναι διαδεδομένος στους πιθήκους macaque, αλλά εξαιρετικά σπάνιος - και συχνά θανατηφόρος - όταν εξαπλώνεται στους ανθρώπους. Στους ανθρώπους, τείνει να επιτεθεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε απώλεια συνείδησης, δήλωσε ο Kentaro Iwata, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Kobe στην Ιαπωνία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 80%.

Τα θύματα είναι κτηνίατροι, επιστήμονες ή ερευνητές που εργάζονται άμεσα με πρωτεύοντα θηλαστικά και θα μπορούσαν να εκτεθούν στα σωματικά υγρά τους μέσω γρατσουνιών και δαγκωμάτων. Το 1997, η ερευνητής των πρωτευόντων Ελισάβετ Γκρίφιν πέθανε μέσα σε έξι εβδομάδες αφού μια μαϊμού σε κλουβί πέταξε μια σταγόνα υγρού στο πρόσωπό της, χτυπώντας τα μάτια της. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, υπήρξε μόνο μία τεκμηριωμένη περίπτωση μολυσμένου ανθρώπου που διαδίδει τον ιό σε άλλο άτομο.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι η ανακάλυψη του ιού Monkey B σε έναν άνθρωπο υποδηλώνει ότι μπορεί να «ενέχει πιθανή ζωονοσολογική απειλή για τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο «να ενισχυθεί η επιτήρηση στους εργαστηριακούς πιθήκους και τους εργαζόμενους». Μέχρι τη Δευτέρα, οι ειδήσεις για τον θάνατο του κτηνιάτρου είχαν προβληθεί περισσότερες από 110 εκατομμύρια φορές στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo.

«Εκτός από τους ερευνητές, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να μείνουν μακριά από άγρια ​​ζώα», είπε μια ανάρτηση με αρκετές χιλιάδες likes. «Μπορεί να θέλεις να είσαι κοντά στη φύση, αλλά η φύση δεν θέλει να είναι κοντά σου μερικές φορές».

Keywords
Τυχαία Θέματα