ΚΕΒΕ-ΟΕΒ: Καταλυτική συμβολή του ΚΕΠ στην κυπριακή οικονομία

«Η καθοριστική συνεισφορά του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) στην  ανάπτυξη της οικονομίας είναι αδιαμφησβήτητη», αναφέρουν σε δελτίο τύπου το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το δελτίο τυπου, «το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ που εκπροσωπούν χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες επαγγελματικούς συνδέσμους, θέλοντας να αναδείξουν το μέγεθος

και το εύρος της συνεισφοράς του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στην πραγματική οικονομία δηλώνουν ότι ως αποτέλεσμα του Σχεδίου εισέρευσαν φρέσκα κεφάλαια ύψους 6-7 δισεκατομμυρίων ευρώ  στην κυπριακή οικονομία τα οποία έδωσαν βαθιά ανάσα στα ταμεία του κράτους ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσα οι ανάγκες χρηματοδότησης, οι δανειακές υποχρεώσεις αλλά και η κάλυψη των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κατά την πανδημία.

Ταυτόχρονα μέσα από την υλοποίηση του ΚΕΠ και με την ευρύτητα προσφερόμενων επενδυτικών επιλογών τονώθηκαν πολλοί κλάδοι της οικονομίας (υπηρεσίες, τουρισμός, κατασκευές, ανώτερη εκπαίδευση, ενέργεια, υγεία, εμπόριο) και εργοδοτήθηκαν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Ο ρόλος του προγράμματος στη μείωση της ανεργίας και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υπήρξε καταλυτικός. Αρκεί η ενδεικτική απαρίθμηση κλάδων και επαγγελμάτων που λειτούργησαν μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Αρχιτέκτονες

Τράπεζες

Ειδικευμένοι τεχνίτες

Σύμβουλοι Επιχειρήσεων

Μηχανικοί

Πελεκάνοι

Υπηρεσίες Κηπουρικής

Οικοδόμοι

Μελετητές

Αλουμίνια

Διακοσμητές

Καλουψιήδες

Ηλεκτρομηχανολόγοι

Επιπλοποιοί

Δικηγόροι

Εργοδηγοί

Εργολάβοι

Συντηρητές

Τουβλοποιοί-Κεραμοποιοί

Επιμετρητές ποσοτήτων

Λογιστές

Μεταφορείς

Ελαιοχρωματιστές

Εκτιμητές

Αυτοκίνητα

Πωλητές

Συστήματα πληροφορικής

Διαχείριση έργων

Οικονομολόγοι

Ηλεκτρολόγοι

Επαγγελματίες υγείας

Υλικά οικοδομής

Κτηματομεσίτες

Σιδεράδες

Ηλεκτρικές Συσκευές

Συστήματα ασφαλείας

Βοηθητικό επιστημονικό προσωπικό

Γραμματειακό προσωπικό

 

Εστίαση

Παραγωγοί σκυροδέματος

 

Όλα αυτά τα επαγγέλματα περιέχουν κάτι σημαντικό πέρα από απλή αναφορά. Αφορούν ανθρώπους, εργαζόμενους, επαγγελματίες και οικογενειάρχες. Άμεσα ή έμμεσα το ΚΕΠ έχει προσφέρει και προσφέρει εργασία σε πολύ μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού του τόπου. Αυτό από μόνο του επιβάλλει τη συνέχιση του προγράμματος με αυξημένο κύρος και ενισχυμένη αξιοπιστία, μετά και τις πρόσφατες αυστηρότερες βελτιωτικές ρυθμίσεις της βουλής.

Εάν αποδειχθεί ότι στο παρελθόν υπήρχαν μεμονωμένες αστοχίες στο χειρισμό παλιών υποθέσεων, η πολιτεία έχει τα μέσα και τους τρόπους να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες. Η ουσία είναι πως στην συγκεκριμένη συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού, της οικονομικής αβεβαιότητας για το μέλλον, και των εξωτερικών γεωπολιτικών απειλών, το ΚΕΠ αποτελεί ένα μεγάλο ουσιαστικό στήριγμα της κυπριακής οικονομίας και της κυπριακής κοινωνίας.

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, εν μέσω μεγάλων προκλήσεων έχει κομβικό ρόλο στην επιβίωση της κυπριακής οικονομίας. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η συλλογική προσπάθεια θωράκισης του: Πολιτικές δυνάμεις, Επαγγελματικοί φορείς, Οργανωμένα σύνολα και πολίτες, έχουμε όλοι την ευθύνη να το προστατεύσουμε και να το ενισχύσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα