ΚΕ: Οι σχεδιασμοί για αποκοπές μισθών στο Συμβούλιο Αρχηγών

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10.45 το πρωί η σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Από πλευράς των κομμάτων στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος

Στεφάνου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου.

Η κυβέρνηση έχει κάνει κάποιους σχεδιασμούς μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου, τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θέλει να μοιραστεί με τις πολιτικές δυνάμεις εφόσον το θέμα είναι κρίσιμο, αλλά κυρίως διότι οι αποφάσεις που είχαν οδηγήσει στον νόμο ο οποίος ακυρώθηκε ήταν κοινές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ερωτηθείς για τη σημερινή σύσκεψη για το θέμα των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, που πραγματοποιείται στις 10.30, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «βεβαίως πρέπει πρώτα να δούμε την τύχη της έφεσης, η οποία φαίνεται ότι θα υποβληθεί, αλλά θέλει η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για όλες τις περιστάσεις. Έχει κάμει κάποιους σχεδιασμούς και ο Πρόεδρος θέλει να τους μοιραστεί με τις πολιτικές δυνάμεις, εφόσον το θέμα είναι κρίσιμο, αλλά κυρίως και διότι οι αποφάσεις που είχαν οδηγήσει στον νόμο ο οποίος ακυρώθηκε ήταν κοινές».

«Ήταν μια συλλογική απόφαση με επίκληση του γεγονότος ότι αυτό ήταν ανάγκη να γίνει για την οικονομία της χώρας, για να σωθεί η οικονομία. Με αυτή την λογική θέλει και τώρα (ο Πρόεδρος) να έχει τις απόψεις των πολιτικών δυνάμεων για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για όλα τα ενδεχόμενα», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται πως το Διοικητικό Δικαστήριο έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Ειδικότερα, το τριμελές Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε με ομόφωνη απόφαση ως αντισυνταγματικό τον περί Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2012, ενώ κατά πλειοψηφία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικοί ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμος (αποκοπή μέρους των ακαθάριστων απολαβών τους ως εισφορά στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας) και τον περί Μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2011.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα