ΚΕ: Επιδίωξη του ΠτΔ ένα κυπριακό κράτος για τους Κύπριους

Επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη είναι μια διεξοδική διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε ένα κυπριακό κράτος για τους Κύπριους, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις ή παρεμβάσεις τρίτων χωρών και φυσικά χωρίς τουρκική στρατιωτική παρουσία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε συνέντευξη στον κρατικό ραδιοφωνικό

σταθμό France-Inter, στο La Maison de la Radio στο Παρίσι, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι σημαντική η φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες όταν προσδιορίζει πως, μέσα από μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού, η Κύπρος πρέπει να καταλήγει να είναι ένα κανονικό κράτος, χωρίς την κηδεμόνευση άλλων χωρών ή συμφερόντων.

Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία της ΕΕ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αφού η συμφωνία για λύση του Κυπριακού πρέπει να ανταποκρίνεται στις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι η συνέργεια γαλλικών, ιταλικών, ισραηλινών, αμερικανικών και άλλων συμφερόντων στις θάλασσες και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέπει στην Κύπρο να ενταχθεί στη γεωπολιτική εξίσωση της ενέργειας και να συμβάλλει σε ευρωπαϊκούς ενεργειακούς σχεδιασμούς και πολιτικές.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι γαλλο-κυπριακές σχέσεις και ότι η Κύπρος θυμάται πάντα την ιδιαίτερη στήριξη που βρήκε από τη Γαλλία την κρίσιμη ώρα των αποφάσεων για την ένταξη στην Ευρώπη. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στην Κύπρο ως ένα χρήσιμο σύμμαχο, στο πλαίσιο της ΕΕ, στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα