Κατρούγκαλος προς Λουτ: Το Κυπριακό ζήτημα Διεθνούς Δικαίου

Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου με την Τζέιν Χολ Λουτ.

Συνάντηση με την σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, είχε νωρίτερα σήμερα στην Ουάσιγκτον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγο πριν η κα Λουτ αναχωρήσει για ακόμη ένα γύρο διαβουλεύσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η κ. Λουτ

– ως συνήθως – απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ότι επανέλαβε στην Τζέιν Λουτ ότι η Ελλάδα θεωρεί το Κυπριακό ως ένα ζήτημα Διεθνούς Δικαίου και «την προσήλωσή μας στην ανάγκη να υπάρχει επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με σεβασμό στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θέλει να συζητήσει την διεθνή διάστασή του, δηλαδή την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

« Η Ελλάδα θεωρεί ότι και οι δυο πλευρές στο νησί, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα να συζητήσουν μεταξύ τους τα θέματα που τους αφορούν. Επανέλαβα επίσης ότι πρέπει να ανανεωθεί η θητεία της UNFICYP και εν πάση περιπτώσει δεν θα πρέπει το ζήτημα αυτό να θεωρηθεί κρίσιμο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν επί της αρχής που ανέκαθεν υποστηρίζει η Ελλάδα, δηλαδή του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα