Κατεχόμενα: Σκοπιμότητες τα περί κινδύνου ατυχήματος στο FIR

Για πολιτικές σκοπιμότητες κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ο «υπουργός» Δημόσιων Έργων και Μεταφορών των κατεχομένων Κεμάλ Ντουρούστ αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί κινδύνου ατυχήματος στο FIR Λευκωσίας από τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Σε δηλώσεις του, ο Τ/κ «αξιωματούχος» χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως μη ρεαλιστικές, σημειώνοντας: «Το αεροδρόμιο εξακολουθεί να λειτουργεί με ασφάλεια σήμερα, όπως έπραξε χθες και θα συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανόνες Πολιτικής Αεροπορίας».

«Οι ισχυρισμοί της ελληνικής κυβέρνηση

ότι το FIR Λευκωσίας πρέπει να κάνει παρεμβάσεις λόγω της ασφάλειας των πτήσεων είναι εντελώς αβάσιμοί και έχουν πολιτική ατζέντα. Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας του Ercan (Tύμπου) εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με εκπαιδευμένο προσωπικό και τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, είπε, προσθέτοντας «Οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης να υποβαθμίσουν το αεροδρόμιο του Ercan είναι σκόπιμες. Το αεροδρόμιο αναπτύσσεται καθημερινά και οι υπηρεσίες του ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα. Αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης, οφείλεται στο γεγονός ότι ισχυρίζονται ότι είναι οι μόνες που έχουν νόμιμο έλεγχο του FIR Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος SMART, συνέχισε, το Εrcan είναι μεταξύ των αεροδρομίων, όπως τα αεροδρόμια της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Αττάλειας, τα οποία είναι εξοπλισμένα με την τελευταία τεχνολογία.

«Ο ισχυρισμός ότι το αεροδρόμιο ενέχει τον κίνδυνο μιας αεροπορικής σύγκρουσης στον εναέριο χώρο της Κύπρου και δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Όλες οι πτήσεις είναι ασφαλείς. Με τον τεχνολογικό εξοπλισμό που είναι διαθέσιμος, ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα