Κατεχόμενα: Μελετούν ΑΠΕ και μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία

Δεν είναι πλέον βιώσιμη η παραγωγή ενέργειας, με τις τιμές να αυξάνονται συνεχώς λόγω της εξάρτησης από τις τιμές των καυσίμων και το συνάλλαγμα, δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί, ανακοινώνοντας ότι πρέπει και πάλι να προσαρμόσουν την τιμή του ηλεκτρισμού, αναφορά που η Αφρίκα εκτίμησε ως μήνυμα για νέα αύξηση στο ρεύμα.

Σύμφωνα με την Αφρίκα, οι δηλώσεις του «Yπουργού Oικονομικών και Eνέργειας» έγιναν στην ηλεκτρονική εφημερίδα Χαμπέρ Κίπρις,

όπου ανέφερε, επίσης, ότι συνεχίζουν εντατικά τη μελέτη για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ότι η Κύπρος είναι τυχερή γεωγραφικά λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας.

Η μελέτη έχει δύο πτυχές, είπε, η μια αφορά τις ΑΠΕ και η άλλη τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στο ψευδοκράτος. Αυτά είναι έργα που μπορούν να αλληλοϋποστηριχτούν, σημείωσε, και πλέον εργάζονται ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο και να μπορέσουν «να απελευθερωθούμε από την ακρίβεια των ενεργειακών πηγών ή τουλάχιστον να μειώσουμε τις τιμές στο ελάχιστο».

Τα δύο τρίτα του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα καύσιμα, ανέφερε ο κ. Ναμί και πρόσθεσε ότι για να αποφύγουν τις διακυμάνσεις των τιμών θα πρέπει να αναζητήσουν διαφορετικές πηγές. Συμβούλευσε δε το κοινό, λόγω και της οικονομικής κατάστασης, να προβαίνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, δίδοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Εύχομαι, συνέχισε, το «κράτος» να είχε άλλες πηγές εσόδων που θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλή την τιμή των καυσίμων ή της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτώντας τις, εξηγώντας ότι οι επιλογές που έχει η «κυβέρνηση» ενώπιόν της για το ρεύμα έχουν εξαντληθεί.

Σε μια περίοδο όπου το δολλάριο κυμαίνεται τόσο ψηλά, πρέπει να γίνει μια ρύθμιση των τιμών και να εξεταστεί πώς μπορεί να παραχθεί φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, πρόσθεσε. Αυτό, είπε, αναζητούν αρμόδιοι της «αρχής ηλεκτρισμού» σε συνεργασία με το «Υπουργείο» του και τη βοήθεια ειδικών από Τουρκία. Πρόσθεσε ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα έχει γι’ αυτό το θέμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Τούρκο Υπουργό.

Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε, επίσης, ότι το ζήτημα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με καλώδιο από την Τουρκία θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, αλλά θα ήταν μια μακροπρόθεσμη λύση.

Πρόσθεσε ότι οι εκθέσεις σχετικά με το πώς το διασυνδεδεμένο σύστημα θα μείωνε το κόστος του ρεύματος, τους έχουν υποβληθεί και τώρα βρίσκονται στη διαδικασία επαλήθευσης αυτών των στοιχείων. Σημείωσε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν υπογράψει πρωτόκολλο για τη συνεργασία στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα