Κατεχόμενα: Για εμφάνιση δεύτερου κύματος πανδημίας προειδοποιεί Πιλλί

Σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, η Vatan (22.05.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Πιλλί προειδοποιεί για δεύτερο κύμα πανδημίας», στεγάζει δηλώσεις του λεγόμενου «υπουργού υγείας» Αλί Πιλλί ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι παρόλο που εδώ και βδομάδες γίνονται διαγνωστικά τεστ χωρίς να υπάρχουν νέα

κρούσματα, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιστατικά και κάλεσε τον κόσμο να λαμβάνει μέτρα όπως η χρήση μάσκας. «Αν λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, δεν  θα υπάρξει δεύτερο κρούσμα, αλλά και να υπάρξει θα είναι ελαφρύ», υποστήριξε. 

Προειδοποιώντας τον κόσμο ότι έχει χαλαρώσει στο θέμα της εφαρμογής των μέτρων, ο Πιλλί υποστήριξε ότι το 70% του πληθυσμού στα κατεχόμενα δεν φορεί μάσκα αλλά ούτε και εφαρμόζει τους κανόνες για τήρηση αποστάσεων.

Σε δήλωση στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» («ΤΑΚ»), ο Πιλλί επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στα κατεχόμενα από τις 10 Μαρτίου συνολικά 31,000 εργαστηριακές εξετάσεις. Διαβεβαίωσε ότι παρόλο που εδώ και βδομάδες τα κρούσματα στα κατεχόμενα είναι μηδενικά, θα συνεχίσουν όπως είπε να διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις ενόσω η πανδημία συνεχίσει να υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ο Πιλλί υποστήριξε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τον «Ελληνοκύπριο ομόλογό του», όπως αποκάλεσε τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι «αρμόδιοι για την υγεία» των δύο πλευρών έχουν έρθει σε επικοινωνία, ενώ για το θέμα, πρόσθεσε, εργάζεται και η Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία. «Το θέμα με τα οδοφράγματα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες», ανέφερε.

Σχετικά με το θέμα της επανέναρξης των «πτήσεων» στα κατεχόμενα, ο Πιλλί είπε: «Φυσικά και θα αρχίσουν οι πτήσεις. Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι. Όταν έρθει η μέρα, το υπουργείο υγείας δεν θα κάνει υποχωρήσεις στο θέμα αυτό σχετικά με τα μέτρα, αλλά προς το παρών δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για κάποια ημερομηνία».

Αναφορικά με το κατά πόσον θα ανοίξουν τα σχολεία στα κατεχόμενα, ο λεγόμενος υπουργός υγείας είπε ότι τα σχολεία στα κατεχόμενα δεν θα ανοίξουν την τρέχουσα σχολική χρονιά και πρόβαλε το επιχείρημα ότι είναι αποδεδειγμένο ότι σε όλες τις χώρες που προχώρησαν στο άνοιγμα των σχολείων, σημειώθηκε αύξηση στα κρούσματα.

Αναφορικά με το θέμα για ανέγερση «νοσοκομείου» στα κατεχόμενα για την πανδημία, ο Πιλλί υποστήριξε ότι δεν έχουν παραιτηθεί από την σχέδιο αυτό και εξήγησε ότι το νέο «νοσοκομείο» που θα ανεγερθεί δεν θα είναι «νοσοκομείο» μόνο για την πανδημία. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα υπάρχουν 70 αναπνευστήρες ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τον Ιούνιο στόχος τους είναι να αυξήσουν τους αναπνευστήρες σε 159.

Ερωτήματα Χάσγκιουλερ προς Όζερσαϊ σε σχέση με τον ΠΟΥ

Η Kıbrıs (22.05.20) γράφει ότι ο ακαδημαϊκός Μεχμέτ Χάσγκιουλερ, ο οποίος ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για να καταστεί το κατοχικό καθεστώς μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ζήτησε λεπτομερή πληροφόρηση από τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» Κουτρέτ Όζερσαϊ για την δήλωσή του ότι το καθεστώς είχε αποταθεί και στο παρελθόν για να καταστεί μέλος του ΠΟΥ, αλλά δεν έγινε δεχτή η αίτησή του. Ο Χάσγκιουλερ υποστήριξε ότι μετά από έρευνα που διενήργησε ο ίδιος διαπίστωσε ότι οι «κρατικοί αξιωματούχοι» δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση για να καταστούν μέλη του ΠΟΥ.

«Γι’ αυτό, στο πλαίσιο του νόμου περί δικαιώματος ενημέρωσης, αποτάθηκα γραπτώς και ζήτησα εξηγήσεις. Θέλω να ξέρω πότε και εκ μέρους ποιων υποβλήθηκε αίτηση», ανέφερε ο Χάσγκιουλερ.

Σημείωσε μάλιστα ότι γνωρίζει πως αίτηση για το μη κυβερνητικό σκέλος του ΠΟΥ είχε υποβάλει η τουρκοκυπριακή ένωση γιατρών, αλλά όχι η λεγόμενη "ΤΔΒΚ". 

Ούτε χθες βρέθηκε κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα μετά από 105 τεστ

H Kıbrıs (22.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 105 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα νέο κρούσμα. Σε γραπτή δήλωση, ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τεστ έγιναν σε άτομα που μετέβησαν σε νοσοκομεία, εργαζόμενους στον τομέα των τροφίμων και καταστηματάρχες. Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 30,902 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 104 πήραν εξιτήριο και τα τέσσερα έχουν αποβιώσει.

Διαβάστε επίσης:

Επιτρέπεται η διέλευση στους Τ/κ της Πύλας - Σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατεχόμενα, Πιλλί,katechomena, pilli