Κατεχόμενα: Αλαλούμ με κηδείες-Θέτουν "βέτο" οι ιμάμηδες

Οι χθεσινές δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν για «νέο νόμισμα» και «σταθερή ισοτιμία» είναι κύριο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται, επίσης, στο θέμα της έρευνας για τα καζίνα στα κατεχόμενα από τις τουρκικές Αρχές, για την οποία ακόμα η «κυβέρνηση» δεν έχει πληροφόρηση, την αναφορά ιμάμηδων από την Τουρκία σε κηδείες για «μαρτυρία» ότι ο αποθανών ήταν μουσουλμάνος, αλλά και τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την πτώση της ΤΛ.

H «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Φέρτε μου μαρτυρία ότι είναι μουσουλμάνος»,

γράφει ότι τον τελευταίο καιρό άρχισαν οι Τ/κ να αντιδρούν στην αναφορά των ιμάμηδων από την Τουρκία στις κηδείες ότι πρέπει να δοθεί μαρτυρία, να επιβεβαιωθεί με θρησκευτικό τρόπο, ότι ο αποθανών ήταν μουσουλμάνος. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Ερχιουρμάν ότι μπορεί να εγκαταλείψουν την τουρκική λίρα, με την εφημερίδα να γράφει ότι αυτές οι δηλώσεις δημιούργησαν στον κόσμο ενθουσιασμό. Σε άλλο θέμα γράφει για επανάσταση της συνδικαλιστικής πλατφόρμας εναντίον της τουρκικής λίρας.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μπορεί να έρθουν στην επικαιρότητα ριζοσπαστικά μέτρα», αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του «πρωθυπουργού» για την οικονομία, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι νέο ρεκόρ έσπασε η ΤΛ έναντι της στερλίνας και του ευρώ. Αλλού αναφέρει ότι σε τρία οδικά δυστυχήματα που έγιναν χθες τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σπίτι στη Λευκωσία πήρε φωτιά από πυρκαγιά που ξέσπασε όταν το κερί που χρησιμοποιούσε ο ιδιοκτήτης λόγω διακοπής ρεύματος, έλιωσε και έπεσε στα έπιπλα.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Όχι σε δανεισμό σε ξένο συνάλλαγμα σε όσους έχουν μισθό σε ΤΛ», αναφέρει ότι με ανακοίνωσή της η «κεντρική τράπεζα» του ψευδοκράτους απαγορεύει σε όλους όσοι πληρώνονται σε τουρκική λίρα να δανείζονται σε άλλο νόμισμα. Αλλού γράφει ότι απαισιόδοξη είναι η εικόνα για την οικονομία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα, εντός κατοικημένης περιοχής στη Λευκωσία, χτύπησε και εγκατέλειψε πεζό που διασταύρωνε τον δρόμο.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Παράξενη η κατάσταση με τα καζίνα», γράφει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο «υπουργός δημοσιονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι δεν έχει (ακόμα) ενημέρωση από Τούρκους αρμοδίους σχετικά με τους ισχυρισμούς πως τα 13 καζίνα έβγαζαν χρήματα εκτός ψευδοκράτους και σε μεγάλα ποσά που ήταν σε ξένο νόμισμα. Αλλού αναφέρει ότι και στη νέα διαδικασία προσφορών δεν μπόρεσε να βρει αγοραστή το κτίριο των «τ/κ αερογραμμών», που χρεοκόπησαν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο νοσοκομείο Λευκωσίας τα κλιματιστικά χάλασαν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ιδρώνουν από τη ζέστη.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Και το ευρώ στο τραπέζι», αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Τουφάν Ερχιουρμάν ότι το να περάσουν σε ένα διαφορετικό νόμισμα και να κλειδώσουν την ισοτιμία, είναι θέματα τα οποία συζητούνται με την Τουρκία. Αλλού αναφέρει ότι η συνδικαλιστική πλατφόρμα ζητεί η ΑΤΑ και ο κατώτατος μισθός (υπολογίζονται και τα δύο σε ΤΛ) να καθορίζονται κάθε δύο μήνες. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην «υπουργού οικονομικών», Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ, ο οποίος δεν βλέπει θετικά το πέρασμα σε ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα