Καταγγελίες Οδυσσέα για οικογενειοκρατία στον ΚΟΑ

Σε καταγγελίες που έχουν να κάνουν με οικογενειοκρατία προχώρησε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλή κατά τη διάρκεια της εξέτασης των οικονομικών παραστάσεων του Κυπριακό Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) για το έτος 2016.

Οι καταγγελίες αφορούν στις ομοσπονδίες που ελέγχονται από τον ΚΟΑ, σε υψηλούς μισθούς, αλλά και στην ετοιμασία σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο αφορούσε μόλις ένα άτομο.

Υπέδειξε

δε ότι τα στην πλειοψηφία τους τα ιδιωτικά γυμναστήρια δεν έχουν λάβει άδεια από τον Οργανισμό, παρόλο που είναι υποχρεωμένα από τη νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε εξηγήσεις από την εκπρόσωπο από το αρμόδιο για την εποπτεία Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο αυτή παρέπεμψε στον Πρόεδρο του Οργανισμού, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των μελών.

Ωστόσο ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το αρμόδιο υπουργείο να «νίπτει τας χείρας του».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης απαντώντας, ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και σημείωσε ότι τα γήπεδα δεν έχουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, ωστόσο έχει συσταθεί επιτροπή για τον έλεγχό τους σε θέματα ασφάλεια.

Απαντώντας στον γενικό Ελεγκτή στις καταγγελίες περί οικογενειοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει γραπτώς στην Βουλή όποιες οικογενειακές σχέσεις υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη και τους εργαζόμενους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε ότι η νομοθεσία έχει την αρχή ότι ο Οργανισμός δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης στα εσωτερικά των ομοσπονδιών και ως εκ τούτου δεν έχει λόγο αν στις ομοσπονδίες εργοδοτούνται μέλη οικογενειών.

Όπως είπε, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας έχει ξεκινήσει εδώ και δυόμιση χρόνια.

«Έχουμε δημιουργήσει έναν κώδικα χρηστής διακυβέρνησης, που ορίζουμε στις ομοσπονδίες ποιος είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθούν, όπως η διαφάνεια. Με αυτό τον τρόπο όσοι παραβαίνουν τον κώδικα δεν θα παίρνουν την δημόσια χορηγία. Σε κάποιες περιπτώσεις ήδη το κάναμε. Επίσης, είμαστε στην τελική φάση και θεωρώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε σε θέση να θέσουμε θέμα νομοθεσίας η οποία δημιουργεί ένα νέο θεσμό, καθώς ουσιαστικά δίνει την εξουσία στον ΚΟΑ εκεί που βλέπει ότι υπάρχει προφανής παραβίαση των κανονισμών να παρέμβει», είπε.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι οι κατά καιρούς πρόεδροι είχαν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια τους, δηλαδή την χορηγία, λέγοντας ότι αν μια ομοσπονδία μετατρεπόταν σε οικογενειακή υπόθεση, θα μπορούσε η χορηγία να περιοριστεί για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Κάλεσε δε άπαντες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, αλλά και τα εποπτεύοντα υπουργεία να επιτελέσουν το ρόλο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα