Καταγγελίες από εργολάβους και συγγενείς για τα θύματα θεομηνίας

Μας έστησαν στον τοίχο για τον δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας, αλλά, αν ήμασταν μέρος του έργου κατασκευής εμείς, όπως θέλαμε, οι τέσσερις νέοι δεν θα πέθαιναν, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου εργολάβων Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ, καταγγέλλοντας ότι στην κοίτη ποταμών δόθηκαν άδειες κατασκευής και τίτλοι ιδιοκτησίας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Σε δηλώσεις του, που δημοσιεύει σήμερα η Χαβαντίς, ο κ. Γκουρτζαφέρ είπε ότι δύο φορές ο σύνδεσμος έστειλε επιστολή στο «τμήμα δημοσίων έργων» ζητώντας να αποτελέσουν μέρος του έργου, όμως «έκρυψαν το έργο αυτό. Πρέπει να γίνει έρευνα σε αυτή την κατασκευή.

Ισχυρίζομαι ότι, εάν ο σύνδεσμος εργολάβων και το επιμελητήριο εργολάβων μηχανικών ήταν εταίροι (στην κατασκευή του έργου) και οι προτάσεις μας λαμβάνονταν υπόψη, αυτοί οι νέοι δεν θα είχαν πεθάνει».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρτζαφέρ, δόθηκε τίτλος ιδιοκτησίας με πολιτικό ρουσφέτι και σε κοίτη ποταμού έγινε ξενοδοχείο με την έγκριση του αστικού χωροταξικού σχεδίου και τη σφραγίδα του «δήμου» (σ.σ.: εννοεί το ξενοδοχείο Βουνί Παλάς που πλημμύρισε κοντά στην Κερύνεια). «Ποιος έδωσε το κοτσιάνι στην κοίτη του ποταμού; Από αυτό το κοτσιάνι, πόσοι και πόσα έφαγαν; Ας μιλήσουμε ενώπιον του 'λαού'».

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ήδη ότι στην προσευχή της Παρασκευής αύριο, σε όλα τα τζαμιά στα κατεχόμενα θα συγκεντρώνεται βοήθεια προς τους πληγέντες. Σε γραπτή του δήλωση, ο «υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων» Ταλίπ Αταλάι σημείωσε την αλληλεγγύη, στήριξη και βοήθεια από κάθε μέρος της κοινωνίας προς όσους υπέστησαν ζημιές και απώλειες στη θεομηνία της περασμένης εβδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, θα γίνει η εκστρατεία συλλογής βοήθειας αύριο σε όλα τα τζαμιά.

Όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, εταιρεία τουρκικών συμφερόντων που πουλά κουλούρια και παράγωγα (Simit dünyası) συγκεντρώνει χρήματα από την πώληση κουλουριών για τη βοήθεια των πληγέντων, ενώ οι πωλητές κουλουριών στους δρόμους έθεσαν στόχο να πωλήσουν σήμερα 30.000 κουλούρια προς 1 τουρκική λίρα και θα προσφέρουν το αντίστοιχο ποσό στον «δήμο» Δικώμου προς βοήθεια των κατοίκων που πλήγηκαν εκεί.

Από την άλλη, η Γενί Ντουζέν συνομίλησε με την μητέρα της Γκιουνάι Καντάζ και τον αδερφό της Γκαγιέ Σογιουτόκ, όπως και με τους γονείς του Τπολγκά Μπεκτσί. Όλοι τους ζητούν απόδοση ευθυνών για τον θάνατο των νέων το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου.

Η μητέρα της Γκιουνάι δήλωσε στην εφημερίδα ότι από τη βροχερή εκείνη νύχτα που έχασε την κόρη της φοβάται όταν ακούει τον ήχο της βροχής που πέφτει. «Αυτοί που μας έκαναν να αισθανόμαστε έτσι, πρέπει να πληρώσουν».

Ο Χασάν, αδερφός της Γκαγιέ, η σορός της οποίας βρέθηκε τελευταία, ανέφερε ότι έλπιζε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι θα την έβρισκαν ζωντανή. Ήταν αυτός που αναγνώρισε το πτώμα του άλλου κοριτσιού που επέβαινε στο μοιραίο αυτοκίνητο και ήταν ξαδέρφη του. Έχασα την αδερφή μου όταν πήγαινε να βοηθήσει τους γείτονές μας στο Δίκωμο, ανέφερε, λέγοντας ότι οι τέσσερις ψυχές δεν θα γυρίσουν πίσω, αλλά θα πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι και όχι να κλείσει έτσι αυτή η υπόθεση.

Πρόκειται για δολοφονία, δεν θα το αφήσουμε έτσι, ανέφεραν στην Γενί Ντουζέν η μητέρα και ο πατέρας του Τολγκά, που θεωρούν ότι ο χαμός των τεσσάρων νέων ήταν αποτέλεσμα αμέλειας και θέλουν οι υπεύθυνοι να πληρώσουν το τίμημα, ώστε να μην ζήσουν άλλοι γονείς αυτό που οι ίδιοι περνούν τώρα. Μας έλεγαν ότι ο δρόμος είναι καινούργιος, μετά τη βροχή όμως δρόμος δεν υπάρχει, εδώ είμαστε αντιμέτωποι με ένα έγκλημα, ανέφεραν οι Σεϊνούρ και Μεχμέτ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα