Καμμένος: Η Ελλάδα θα στηρίξει αμυντικά την Κύπρο

«Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να στηρίξει τον κοινό αμυντικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου όπως έχει προδιαγραφεί στα εθνικά σχέδια», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση

θερμού επεισοδίου, «η Κύπρος δεν είναι μακριά.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αληθινές Ειδήσεις», ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στις σχετικές διαρροές από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖ της Κύπρου τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι πηγές που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους «επιβεβαιώθηκαν σε 12 ώρες με το NAVTEX και την άσκηση που έκαναν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Κύπρο σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, απάντησε: «Για την Ελλάδα, η Κύπρος δεν είναι μακριά, όπως έλεγε ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να στηρίξει τον κοινό αμυντικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου όπως έχει προδιαγραφεί στα εθνικά σχέδια».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σχέδια «αναγέννησης» του δόγματος του κοινού αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, «που είχε νεκρωθεί από την εποχή Σημίτη και μετά», ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «μαύρη για την Ελλάδα, την εποχή Σημίτη», προσέθεσε ότι «ήταν η περίοδος των Ιμίων, όπου τις σημαίες τις έπαιρνε ο αέρας» και τόνισε: «Σήμερα τις σημαίες τις υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

Στη συνέχεια, απέρριψε οποιαδήποτε υπόνοια για καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού σε σχέση με την Τουρκία, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της γείτονος χώρας, και υπογραμμίζοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προέρχεται από την Τουρκία, να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και εθνική ακεραιότητα».

Σε ό,τι αφορά τους νέους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Καμμένος είπε ότι η χώρα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Προϋπολογισμού και των διεθνών συμφωνιών, όπως η επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του εξοπλιστικού της προγράμματος.

Τέλος, ανέφερε ότι τα κονδύλια προέρχονται από την υπάρχουσα ευχέρεια που προβλέπουν οι προϋπολογισμοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τις νέες πηγές που έχουν δημιουργηθεί από την εκμετάλλευση της περιουσίας και της διάθεσης των μη επιχειρησιακών αποθεμάτων και από τις νέες συμφωνίες που θα προκύψουν με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της πενταετούς στρατιωτικής συμφωνίας.

Ξανά στο στόχαστρο του Τσαβούσογλου ο Καμμένος

Την ίδια ώρα, σύμφωνα μετο CNN, o Yπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου CNNTURK, απάντησε σε ερώτηση, για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, λέγοντας ότι παρά την ένταση οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται κανονικά.

Σε πρόσθετη ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με την ένταση που επικρατεί στα 'Ιμια, είπε:

«Εμείς δεν το επιθυμούμε, αλλά έχουμε πολλάκις προειδοποιήσει. Αυτός ο υπουργός Αμύνης του ρατσιστικού κόμματος προκαλεί... Αν οι στρατιώτες μας δεν ήταν ψύχραιμοι με τις τόσες προκλήσεις το ατύχημα θα είχε ήδη συμβεί».

Οι νέες αυτές δηλώσεις δείχνουν πως η προκλητική στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν έχει τέλος, καθώς πριν απο λίγες μόνο ημέρες είχε χαρακτηρίσει για άλλη μία φορά τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο ρατσιστή και κακομαθημένο.

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

Η Ευρώπη έγινε αιχμάλωτη των ρατσιστών. Σε όλη την ήπειρο υπάρχουν ίδιες περιπτώσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας είναι ηγέτης ρατσιστικού κόμματος», δήλωσε και τον χαρακτήρισε, για ακόμη μία φορά, τον Πάνο Καμμένο, κακομαθημένο παιδί.

Keywords
Τυχαία Θέματα