Καδής: Oφείλουμε να προχωρήσουμε με ενότητα και σύνεση

Η Κυβέρνηση δηλώνει την ετοιμότητα της για επανέναρξη του διαλόγου, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59, Φώτη Πίττα.

Ο κ. Καδής πρόσθεσε ότι η σημασία μίας ειρηνικής λύσης έγκειται στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κράτους, την κατάργηση οποιωνδήποτε εγγυητικών

ή επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει και να αναδείξει τη σημασία του κράτους χτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες, με την ανάπτυξη πολυθεματικών συνεργασιών σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο ώστε να αναδείξει τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

«Μέσα από αυτές μας τις προσπάθειες, καθώς και τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του κράτους μας που οδηγούν στην οριστική έξοδο από τις οικονομικές περιπέτειες των τελευταίων χρόνων, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και προόδου», είπε ο κ. Καδής σημειώνοντας ότι το δίκαιο του αγώνα μας, τα διδάγματα από τη ζωή και τη θυσία ηρώων μας όπως ο Φώτης Πίττας και οι διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας αποτελούν σταθερά στηρίγματα στην πορεία μας.

Τόνισε δε ότι «οφείλουμε να προχωρήσουμε με ενότητα και σύνεση, θέτοντας το ‘εμείς’ πάνω από το ‘εγώ’, με την ελπίδα ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας».

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη ζωή και τη θυσία του ήρωα υπογραμμίζοντας ότι το Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του Φώτη Πίττα έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πέρα από την τιμή στον ήρωα, αποτελεί έκφραση της απεριόριστης ευγνωμοσύνης μας στoν δάσκαλο, που με τη δράση και τη θυσία του τίμησε το ιερό λειτούργημά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα