«Καμπάνες» σε κυπριακές εταιρείες-Τραυματίστηκαν εργαζόμενοι

Καταδίκες για εργασιακές παραβάσεις στην ασφάλεια και υγεία, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το 2017.

Τις ποινικές διώξεις εργοδοτών που παρέβησαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας, οι οποίες αφορούσαν θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, προώθησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε μέσα στο 2017:

1. Την εταιρεία

«Λαϊκό Καφεκοπτείο Βιομήχανοι Λτδ», που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής τροφίμων, σε συνολικό πρόστιμο €7.500, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο άλλους εργοδοτούμενούς της:

(α) Παράλειψη παροχής και διατήρησης ασφαλούς μεθόδου εργασίας κατά τη διαδικασία καθαρισμού μηχανήματος τηγανίσματος καλαμποκιού, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της, που ασχολείτο με τον καθαρισμό του μηχανήματος, να τραυματιστεί σοβαρά στο δάκτυλο, όταν αυτό εγκλωβίστηκε ανάμεσα στα τοιχώματα της μηχανής τηγανίσματος και του κινούμενου πτερυγίου της καδένας του μηχανήματος.

(β) Παράλειψη λήψης αναγκαίων μέτρων, ώστε το μηχάνημα τηγανίσματος καλαμποκιού, καθ' όλη τη διάρκεια χρησιμοποίησής του με την κατάλληλη συντήρηση, να διατηρείτο σε τέτοιο επίπεδο ώστε η χρήση του να είναι ασφαλής και χωρίς κινδύνους.

(γ) Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, στο οποίο να περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο, καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας που ενέχουν κινδύνους.

2. Την εταιρεία «A. Constanti Constructions and Developments Ltd», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €2.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Γνωστοποίηση Ατυχημάτων και Επικίνδυνων Συμβάντων) Κανονισμών:

(α) Παράλειψη αποστολής στο αρμόδιο Επαρχιακό Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας γραπτής γνωστοποίησης του ατυχήματος, υποβάλλοντας κατάλληλα και πλήρως συμπληρωμένο το εγκεκριμένο έντυπο γνωστοποίησης σχετικά με ατύχημα που συνέβηκε σε εργοδοτούμενό της, κατά τη διάρκεια της εργασίας του και το οποίο τον κατέστησε ανίκανο για εκτέλεση της εργασίας του για περισσότερες από τρεις ημερολογιακές ημέρες, εξαιρουμένης της ημέρας του ατυχήματος.

(β) Παράλειψη άμεσης πληροφόρησης του αρμόδιου Επαρχιακού Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας για το ατύχημα που συνέβηκε σε εργοδοτούμενό της.

3. Την εταιρεία «Greson Tools Ltd», που ασχολείται με τη συντήρηση και επιδιόρθωση μηχανημάτων, σε συνολικό πρόστιμο €7,250, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών και των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο άλλους εργοδοτούμενούς της και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη λήψης αναγκαίων μέτρων, σε περονοφόρο όχημα καθ' όλη τη διάρκεια χρησιμοποίησής του με την κατάλληλη συντήρηση, ώστε να διατηρείται σε τέτοιο επίπεδο που η χρήση του να είναι ασφαλής και χωρίς κινδύνους, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της να τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι, στην προσπάθειά του να το ακινητοποιήσει, επειδή το χειρόφρενο του οχήματος δεν λειτουργούσε.

(β) Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, στο οποίο να περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο, καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας που ενέχουν κινδύνους.

(γ) Παράλειψη να έχει στη διάθεσή της γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων.

(δ) Παράλειψη εγκατάστασης σε περονοφόρο όχημα, κατάλληλης βοηθητικής διάταξης (καθρέφτη), η οποία να βελτιώνει το άμεσο οπτικό πεδίου του οδηγού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα