Καμπανάκι χωρών Ε.Ε για επιθέσεις σε κεραίες 5G - H στάση της Κύπρου (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Δεκαπέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προειδοποίησαν την Επιτροπή της ΕΕ ότι το αυξανόμενο κίνημα κατά του δικτύου 5G εμποδίζει τις ψηφιακές φιλοδοξίες της Ένωσης και ζήτησαν μια ισχυρή στρατηγική για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τη νέα τεχνολογία. 

«Είναι σαφές ... ότι είμαστε μάρτυρες αυξανόμενης δραστηριότητας του κινήματος κατά των 5G σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η ομάδα, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες επιθέσεις κατά των τηλεπικοινωνιακών υποδομών «δεν αποτελούν μόνο απειλή για την οικονομία των

πληγέντων κρατών μελών αλλά εμποδίζει επίσης την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της 5G».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Politico η ομάδα έστειλε επιστολή στους αντιπροέδρους της Επιτροπής Margrethe Vestager και Věra Jourová καθώς και στον Επίτροπο ψηφιακής πολιτικής Thierry Breton στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Η επιστολή ξεκίνησε από την Πολωνία και υποστηρίχθηκε από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

Οι βιομηχανικοί όμιλοι, συνεχίζει το ρεπορτάζ,  προειδοποίησαν νωρίτερα φέτος για την αύξηση της άρνησης από ομάδες διαμαρτυρίας σχετικά με την εγκατάσταση 5G, ακόμη και επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εμπρησμών  και παρενόχλησης μηχανικών τηλεπικοινωνιών.

Η αντιπολίτευση ενάντια στην τεχνολογία τηλεπικοινωνιών επόμενης γενιάς έχει συνενωθεί γύρω από ομάδες Stop 5G στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έχουν ωθήσει με επιτυχία ορισμένες αρχές να ξεκινήσουν τη διερεύνηση των επιπτώσεων στην τεχνολογία από την τεχνολογία. Οι ομάδες έχουν επίσης διαδώσει άγριες - και άγρια ​​αναληθείς - θεωρίες που συνδέουν το 5G με την εξάπλωση του κοροναϊού τους τελευταίους μήνες.

Άτομα που γνωρίζουν από την ομάδα λόμπι της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών GSMA έδειξαν ότι υπήρξαν 221 εμπρηστικές επιθέσεις σε 18 χώρες παγκοσμίως μέχρι στιγμής, με το Ηνωμένο Βασίλειο (87), τη Γαλλία (50) και τις Κάτω Χώρες (30) να πλήττονται περισσότερο.

Από τις 27 χώρες της ΕΕ, 10 είδαν εμπρηστικές επιθέσεις σε υποδομές τηλεπικοινωνιών.

Υπάρχουν λίγα στοιχεία που να συνδέουν την ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων με προβλήματα υγείας, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην αξιολόγησή του.

Μέχρι σήμερα, και μετά από πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, καμία αρνητική επίδραση στην υγεία δεν έχει συσχετιστεί αιτιακά με την έκθεση σε ασύρματες τεχνολογίες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί μόνο λίγες μελέτες στις συχνότητες που θα χρησιμοποιήσει το 5G».

Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες, η οποία θέτει παγκόσμια πρότυπα υγείας για την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών, τον Μάρτιο ενημέρωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της για να καλύψει πολλές εφαρμογές 5G, ελπίζοντας ότι «θα βοηθήσει τους ανθρώπους να καθησυχαστούν», δήλωσε τότε ο Πρόεδρος της, Eric van Rongen.

«Αλλά το κίνημα που απαιτεί περαιτέρω έρευνα για το θέμα έχει προσελκύσει πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων τοπικών εκλογών στη Γαλλία, στις Κάτω Χώρες και στο Βέλγιο - για να αναφέρουμε μερικές χώρες», σημειώνει το άρθρο.

Για τις 15 πρωτεύουσες που υπέγραψαν την επιστολή, «είναι σημαντικό να δράσουμε τώρα για να ενημερώσουμε το κοινό για τα οφέλη του 5G", έγραψαν, ζητώντας μια "επικοινωνιακή στρατηγική της ΕΕ που παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες» για 5G και ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα