Ιστορική ομιλία Καρόλου στην Bundestag για την φιλία μεταξύ ΗΒ - Γερμανίας

Τον «ιδιαίτερο δεσμό φιλίας» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας επεσήμανε ο βασιλιάς Κάρολος σε ομιλία του στην γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή.

Η ομιλία χαρακτηρίστηκε «ιστορική», καθώς ήταν η πρώτη φορά που Βρετανός μονάρχης απευθύνθηκε στην ολομέλεια της Bundestag.

Ο 74χρονος μονάρχης απηύθυνε την ομιλία κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Γερμανία, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ανήλθε στο θρόνο.

Με την βασιλική σύζυγο Καμίλα και τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ παρόντες, ο Κάρολος είπε ότι δεν μπορεί να εκφράσει επαρκώς την υπερηφάνεια που αισθάνεται για την δύναμη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η ομιλία του διακόπηκε αρκετές φορές από το χειροκρότημα των βουλευτών και ήταν διανθισμένη με αναφορές στην πολιτική σύμπραξη των δύο χωρών, στην «απρόκλητη» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στη βοήθεια Λονδίνου και Βερολίνου προς τους Ουκρανούς, στο πώς υπάρχει μία περιπαικτική διάθεση μεταξύ των δύο χωρών και ανταγωνισμός στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και στην συνεισφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, από τον Σαίξπηρ και τους Beatles ως τον Μπραμς και τους Kraftwerk.

Δεν δίστασε να αναφερθεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μνημονεύοντας όμως τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων, αλλά δεν χρησιμοποίησε τη λέξη Brexit.

Ο βασιλιάς Κάρολος απηύθυνε την ομιλία του και στα αγγλικά και στα γερμανικά και δήλωσε εν τέλει πεπεισμένος πως η διμερής σχέση «θα γίνει ακόμα πιο δυνατή».

Το πρόγραμμα της Πέμπτης περιελάμβανε επίσης, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, συνάντηση με Ουκρανούς πρόσφυγες και βόλτα σε αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της επίσκεψης, το βρετανικό βασιλικό ζεύγος θα επισκεφθεί το Αμβούργο.

Διαβάστε επίσης: Εκστρατεία για άρση του «εμπάργκο» οργανώνουν Βρετανοί

Πηγή:ΚΥΠΕ 

Keywords