ΗΠΑ: Οι μισοί ρεπουμπλικανοί δεν θα δεχτούν την Κίλτον

Μόλις οι μισοί από τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους θα αποδεχτούν την Χίλαρι Κλίντον ως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ αν η υποψήφια των Δημοκρατικών κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου για τον Λευκό Οίκο.

Περίπου το 70% των Ρεπουμπλικάνων απαντά πως η νίκη της θα οφείλεται σε παράνομη ψηφοφορία ή σε αλλοίωση του εκλογικού

αποτελέσματος, αναφέρει μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Αντιθέτως, επτά στους δέκα ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος απαντούν πως θα αποδεχτούν μια ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και λιγότερο από το 50% υποστηρίζει πως η επικράτηση στις προεδρικές εκλογές του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων θα οφείλεται σε παράνομη ψηφοφορία ή σε εκλογική νοθεία, όπως καταγράφει η σφυγμομέτρηση.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τις φετινές εκλογές στημένες και έχει αποφύγει να ξεκαθαρίσει αν θα αποδεχτεί μια νίκη της Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας πως "θα σας κρατήσω σε αγωνία".

Η Κλίντον, που έχει δηλώσει πως θα αποδεχθεί μια νίκη του Τραμπ, τόνισε χθες από το Κλίβελαντ πως οι υπαινιγμοί του Τραμπ αποτελούν μια "απειλή για την δημοκρατία" της χώρας. Η δημοσκόπηση έδειξε μια ευρεία ανησυχία σε όλο πολιτικό φάσμα επί των διαδικασιών της ψηφοφορίας, όπως για ψηφοφόρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, για άσκηση εκφοβισμού σε εκλογείς, ακόμη και ανησυχίες για την ακρίβεια καταμέτρησης των ψήφων. Οι προβληματισμοί αυτοί όμως καταγράφονται πιο έντονοι στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων.

Για παράδειγμα, περίπου οχτώ στους δέκα Ρεπουμπλικάνους ανησυχούν για την ακρίβεια της τελικής καταμέτρησης της ψήφων. Και ακόμη και αν σε γενικές γραμμές οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι πιστεύουν πως θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μόλις έξι στους δέκα νοιώθουν σίγουροι ότι η ψήφος τους θα καταμετρηθεί επακριβώς. Στις τάξεις των Δημοκρατικών, περίπου έξι στους δέκα εκφράζουν ανησυχία για την καταμέτρηση ψήφων. Και αυτοί εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να ψηφίσουν, αλλά οχτώ στους δέκα είναι βέβαιοι ότι η ψήφος θα καταμετρηθεί με ακρίβεια.

"Οι Ρεπουμπλικάνοι απλά ανησυχούν για τα πάντα περισσότερο από τους Δημοκρατικούς", δήλωσε η Λόνα Ατκισον, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και επικεφαλής του κέντρου έρευνας ψηφοφορίας, εκλογών και δημοκρατίας. Παράλληλα, επτά στους δέκα Ρεπουμπλικάνους ανησυχούν για ζητήματα όπως εξαγορά των ψήφων, ελαττωματικές συσκευές ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ή για ψηφοδέλτια που προκαλούν σύγχυση. Εξι στους δέκα Δημοκρατικούς εκφράζουν την ίδια ανησυχία. Περίπου οχτώ στους δέκα Ρεπουμπλικάνους προβληματίζονται ότι εκλογείς που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, όπως πρόσωπα που δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ, θα ψηφίσουν παράνομα.

Τέσσερις στους δέκα Δημοκρατικούς συμμερίζονται αυτή την ανησυχία. "Δεν έχω δει ποτέ εκλογές όπως αυτές. Ποτέ στην ζωή μου. Σίγουρα ποτέ στην σύγχρονη ιστορία", δήλωσε η Ατκινσον.

Η διαφορά, όπως τόνισε, είναι ο Τραμπ. "Πρέπει να οφείλεται στην επίδραση που ασκεί ο υποψήφιος", υποστήριξε. Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου, με δείγμα 1.192 πιθανών ψηφοφόρων και έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ρ3,3%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα