Ημερίδα στο Λονδίνο για τη δυναμική της Κύπρου

Την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό με πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα παρουσιάζουν σε ημερίδα που διεξάγεται στο Λονδίνο ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και επιχειρηματίες από διάφορους τομείς της οικονομίας του νησιού.

Στην εισαγωγική ομιλία του στην ημερίδα το πρωί της Πέμπτης ο κ. Φωτίου είπε ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να αντιπαρέλθει πολλά από τα προβλήματα των προηγούμενων ετών της κρίσης

και πλέον να «επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε συνοπτικά στους τομείς της οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αποτελούν επενδυτικό πόλο έλξης και επισήμανε τους θετικούς δημοσιονομικούς δείκτες. Σημείωσε πως η Κύπρος δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική της, αλλά έχει γίνει σαφώς πιο ανταγωνιστική μέσα από μία σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «είμαστε στο σωστό δρόμο προς την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας».

Κάλεσε, εξάλλου, την επιχειρηματική κοινότητα της παροικίας να συμβάλει στην πραγματοποίηση του οράματος για την εξέλιξη της Κύπρου σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για επενδύσεις.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι ήθελε με τα μηνύματά του προς τους παριστάμενους να πει πως η Κύπρος πέρασε μία πολύ δύσκολη περίοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι πλέον σε θέση να δηλώνει ότι αρκετά από τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί.

«Μπορεί η Κύπρος σήμερα να αποτελεί ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για ξένες επενδύσεις. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, με μια ομάδα αξιόλογων επιχειρηματιών και επαγγελματιών από την Κύπρο, για να μεταφέρουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το μήνυμα. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας μας μετά από όλα αυτά τα προβλήματα που είχαμε είναι σημαντικοί, αγγίζουν το 4%. Αντιλαμβάνεστε ότι με όλα αυτά που γίνονται και σε θέματα μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα για το one-stop-shop η Κύπρος μπορεί να αποτελεί αυτόν τον ελκυστικό προορισμό», δήλωσε ο Φώτης Φωτίου.

Την κύρια παρουσίαση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος στους επενδυτές πραγματοποίησε η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Νατάσα Πηλείδου.

Αρχικά η κα Πηλείδου παρουσίασε τα στοιχεία για την ενίσχυση του ΑΕΠ και των απευθείας ξένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και τα στοιχεία για την αύξηση των κυπριακών εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών και των εσόδων από τον τουρισμό.

Κατηγοριοποιώντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, η Γενική Διευθύντρια του CIPA αναφέρθηκε στην πρόσβαση που προσφέρει η Κύπρος σε πολλές αγορές λόγω της συμμετοχής της σε διεθνείς συμπράξεις και εξαιτίας της καίριας γεωγραφικής της θέσης, στις εξαιρετικές και γνώριμες στο βρετανικό επενδυτικό κοινό φορολογικές και νομικές δομές, στο χαμηλού κόστους αλλά υψηλής ποιότητας πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, στην πρόσβαση σε πολυτάλαντο έμψυχο δυναμικό και στην πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Ως τομείς που αναζητούν επενδύσεις επισήμανε τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα επενδυτικά κεφάλαια, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις, τον τομέα της υγείας, της ενέργειας και των ακινήτων.

Στο σύντομο εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης χαρακτήρισε την ημερίδα μία εξαιρετική ευκαιρία εξερεύνησης πιθανοτήτων επιχειρηματικών συνεργασιών. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόκληση του Brexit που φέρνει νέα δεδομένα σε αχαρτογράφητα νερά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι ισχυροί δεσμοί Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου θα διατηρηθούν και μετά από τη βρετανική έξοδο από την ΕΕ.

Η ημερίδα με τίτλο ‘Business Direction: Cyprus – Ένα τέλειο μέρος για επενδύσεις» διοργανώνεται από την ιδιωτική εταιρεία Business Direction Events UK και τελεί υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Προεδρίας.

Οι τομείς που καλύπτονται από τους διακεκριμένους ομιλητές είναι αυτοί της διαχείρισης περιουσιών και επενδυτικών κεφαλαίων, της ναυτιλίας, του φορολογικού και νομικού πλαισίου για επενδυτές, των επενδύσεων σε ακίνητα και των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στη συζήτηση περί τραπεζών συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Νικ Φάχι, ο οποίος τόνισε πως έχει γίνει πολλή δουλειά στην Κύπρο για να αποκατασταθεί η φήμη του χρηματοπιστωτικού κλάδου και ότι υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις η οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται να είναι βιώσιμη.

Ο ιδρυτής και διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Brookstreet Equity Partners του Λονδίνου Όμηρος Σαρίκας είπε ότι η Κύπρος κάνει τα σωστά βήματα για να ενθαρρύνει την ελεύθερη επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, συνθήκες που αναζητούν οι επενδυτές με τους οποίους και ο ίδιος συνεργάζεται.

«Η αξία των όσων προσφέρει η Κύπρος σε ανθρώπους του τομέα των υπηρεσιών σε σχέση με το κόστος είναι πολύ υψηλή. Εφόσον έχει γίνει κατανοητό ότι οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές χρειάζονται χώρο για να ‘αναπνέουν’ και να λειτουργούν, η Κύπρος μπορεί να γίνει μία από τις κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη στην εξαγωγή υπηρεσιών», εκτίμησε ο κ Σαρίκας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα