Η ζωή του Μαρτίνου Λούθηρου μέσα από 3 εκθέσεις

Ο Λούθηρος θα έλεγε "Αυτή είναι η θέση μου, δεν μπορώ να αλλάξω τίποτε σε αυτήν! Ο Θεός να με βοηθήσει, αμήν!" και θα δεσμευόταν έτσι κατά κατά της ακύρωσης των κειμένων του και υπέρ της ελευθερίας της συνείδησης.

Είναι εξάλλου αυτή η διαφωνία που οδήγησε στη γέννηση του Προτεσταντισμού.

Ο Λούθηρος θυροκόλλησε στις 31 Οκτωβρίου 1517 τις 95 θέσεις του με τις οποίες έπαιρνε θέση κατά του εμπορίου με τα συγχωροχάρτια, κατά της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας και συνεπώς κατά του Πάπα.

Το 2017 συμπληρώνονται 500 χρόνια από τη θυροκόλληση των 95 θέσεων του Λούθηρου.

Ως

πρελούδιο, το "Here I stand..." (Αυτή είναι η θέση μου...), ένα ασυνήθιστο πρόγραμμα γιορτάζει τον Λούθηρο και την επέτειο της Μεταρρύθμισης με σειρά εκθέσεων στις ΗΠΑ.

Βίτενμπεργκ, Βορμς, Βάρτμπουργκ

Η Morgan Library &Museum στη Νέα Υόρκη φιλοξενεί μια έκθεση-θησαυρό εστιάζοντας στα γεγονότα της ζωής του Λούθηρου που ήταν σημαντικά για τις απαρχές της Μεταρρύθμισης. Ο επισκέπτης παρακολουθεί τον Λούθηρο από την θυροκόλληση των θέσεών του μέχρι τη δράση του στο Βίτενμπεργκ, περνώντας από τη δίκη στη Δίαιτα (Βουλή) της πόλης Βορμς και τη μετάφραση της Βίβλου στο πύργο του Βάρτμπουργκ. Πολλά χειρόγραφα και σημαντικά κείμενα δείχνουν σαφώς τη δράση του μεταρρυθμιστή (7 Οκτωβρίου 2016 - 22 Ιανουαρίου 2017).

Η μεγαλύτερη έκθεση διοργανώνεται στο Minneapolis Institute of Art. Με τίτλο Art and the Reformation, η έκθεση φέρνει στο φως κυρίως το ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα. Ερείπια που προέρχονται από το πατρικό σπίτι του Λούθηρου στο Μάνσφελντ και του σπιτιού του στο Βίτενμπεργκ επιτρέπουν να κατανοηθούν καλύτερα οι συνθήκες ζωής του μεταρρυθμιστή και της οικογένειάς του (30 Οκτωβρίου 2016 - 15 Ιανουαρίου 2017).

Η Pitts Theology Library του Candler School of Theology στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα παρουσιάζει έκθεση που αναδεικνύει το έργο "Law and Grace" ("Ο Νόμος και η Χάρη"), του γερμανού ζωγράφου Λούκας Κράναχ, εξηγεί την εικονογραφία και παραπέμπει στον κύριο στόχο της μεταρρύθμισης του Λούθηρου (11 Οκτωβρίου 2016 - 16 Ιανουαρίου 2017).

Οι εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, στη Μινεάπολη και στην Ατλάντα είναι συμπληρωματικές και αναδεικνύουν τη ζωή και τη δράση του Λούθηρου υπό τις διαφορετικές του όψεις και σημασίες, έως τις μέρες μας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα #HereIStand προσφέρει τη δυνατότητα τηλεφόρτωσης σε κάθε ενδιαφερόμενο και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Η έκθεση δείχνει τα κυριότερα στάδια της ιστορίας της Μεταρρύθμισης και την επίδρασή της. Ωστόσο η έκπληξη είναι ότι ο χρήστης μπορεί να τυπώσει σε 3D αυθεντικά αντικείμενα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα