Η Τουρκία κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στα ΗΕ για τις γεωτρήσεις

Μετά την κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 5 και 10 ανοιχτά της Κύπρου, η Άγκυρα ανέλαβε δράση.

Η Τουρκία κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη την Κυπριακή Δημοκρατία για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum σε περιοχές που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ο

μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, έστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ενόχλησή του από τη συμπεριφορά της Λευκωσίας.

Η επιστολή με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου αναφέρει ότι «αποτελεί άλλο ένα από τα πολλά βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα».


Στην επιστολή, η Τουρκία τόνισε την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της έναντι μονομερών μέτρων που γίνονται στην περιοχή προκειμένου να προστατεύσει τόσο τα δικά της συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα των Τ/Κ.

Στην επιστολή, ο Σινιρλίογλου αναφέρει ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο τεμάχιο 5 προειδοποιώντας ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της».

Διαβάστε επίσης: Υπ. Ενέργειας: Άρχισαν οι εργασίες στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της ΚΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Κυπριακή Δημοκρατία,tourkia, kypriaki dimokratia