Η «προφητεία» του Χόκινγκ για την επικίνδυνη «φυλή υπερανθρώπων»
Έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει μια «σκοτεινή» πρόβλεψη που διατύπωσε ο εκλιπών φυσικός και συγγραφέας, Στίβεν Χόκινγκ, λίγο πριν πεθάνει, σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε εχθές από τους Sunday Times.
Η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί «προπομπό» του τελευταίου βιβλίου που έγραψε ο μεγαλοφυής επιστήμονας με τίτλο «Σύντομες απαντήσεις με μεγάλα ερωτήματα», και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί αύριο, Τρίτη. Σε αυτήν, ο Χόκινγκ προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για την «μη τροποποιημένη γενετικά» ανθρωπότητα, αφού, όπως λέει, η πλούσια ελίτ θα χρησιμοποιήσει την επιστήμη της γενετικής για να «διορθώσει» και να «αναβαθμίσει» το DNA των παιδιών της.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον συγγραφέα του «Χρονικού του Χρόνου» που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο, θα είναι η δημιουργία μιας «φυλής υπερανθρώπων» που αναπόφευκτα θα επισκιάσει και τελικά θα αφανίσει την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
«Είμαι σίγουρος ότι, κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν τρόπους για να τροποποιούν όχι μόνο την ευφυία, αλλά και ένστικτα όπως η επιθετικότητα. Πιθανότατα θα ψηφιστούν νόμοι κατά της γενετικής τροποποίησης ανθρώπινων όντων. Όμως μερικοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η μνήμη, η αντίσταση στις ασθένειες και η μακροβιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο Χόκινγκ.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι σημαντικές ανακαλύψεις που πρόκειται να σημειωθούν σύντομα στη γενετική θα βάλουν σε πειρασμό, ιδίως τους ισχυρούς και πλούσιους ανθρώπους, να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα διανοητικό και γονιδιακό «προβάδισμα». Αυτό θα έχει φυσικά επιπτώσεις για τους «μη βελτιωμένους ανθρώπους».
«Μόλις εμφανιστούν οι υπεράνθρωποι, θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τους μη τροποποιημένους ανθρώπους, που δεν θα μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Λογικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν ή σημαντικότητά τους θα υποβαθμιστεί. Θα αντικατασταθούν από όντα που θα σχεδιάζουν και θα βελτιώνουν συνεχώς τον εαυτό τους, με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό», γράφει ο φυσικός.
Η θεωρία αυτή, που αναπτύσσεται εκτενώς στο βιβλίο που θα εκδοθεί αύριο, αναφέρεται σε τεχνικές όπως το σύστημα Crispr-Cas9, το οποίο αναπτύχθηκε πριν από έξι χρόνια και επιτρέπει στους επιστήμονες να παρέμβουν στο DNA και να τροποποιήσουν επιβλαβή γονίδια ή να προσθέσουν καινούργια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Great Ormond Street στο Λονδίνο χρησιμοποιεί ήδη γενετική τροποποίηση για τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία.
Ωστόσο πολλοί επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες αναφορικά με την «προφητεία» του Χόλινγκ, εξηγώντας ότι ελάχιστοι γονείς θα ρίσκαραν να χρησιμοποιήσουν ανάλογες τεχνικές στα υγιή παιδιά τους, αφού υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχουν παρενέργειες.
Πηγή: protothema
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανακοίνωση για την διεκδίκηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων & Πάσχα
- Πήγε στο «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο», πέρασε και έγινε «έξαλλη» η Μαρία Μπακοδήμου
- Η Φωτεινή Δάρρα παντρεύτηκε σε πολύ κλειστό κύκλο
- Πού παίχτηκαν τα εφτά 5άρια του Τζόκερ
- Χάρης Ρώμας: Ο όρος που του έθεσε ο Μίνως Κυρισκού προκειμένου να γίνει το «Κωνσταντίνου και Ελένης»!
- Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα: «Παράθυρο» για την επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
- Με φθινοπωρινό καιρό ξεκινά η εβδομάδα - Δείτε σε ποιες περιοχές θα βρέξει
- Νέα καλλιέργεια άγριας ντομάτας
- Σπάνια εικόνα: Η Παναγία ως Γοργόνα
- Δώρα Ζέμπερη: Καταγγελία - σοκ από τη μητέρα της 32χρονης εφοριακού (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Μετανάστες ξεψυχούν σε δρόμο της ελπίδας -33 νεκροί σε λίγα 24ωρα
- Επίθεση από σκύλο δέχτηκε πεντάχρονο παιδάκι στην Πάφο
- Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία
- Τι απαντά ο Βρετανός ύπατος Αρμοστής για τη χαλάρη ομοσπονδία
- Συνελήφθη Κύπριος επιχειρηματίας με στεροειδή αξίας $400,000 (vid)
- «Σφυροκοπά» την Πορτογαλία η καταιγίδα Λέσλι (LIVE εικόνα)
- «Τριτοκοσμικές» συνθήκες Δικαστηρίων – Προσωρινή λύση το Φιλοξενία
- «Παρερμηνία για Μέσι» λένε στη Μάντσεστερ Σίτι
- Ενώπιον του Κακουργιοδικείο ο Καλογερίδης για τη ληστεία σε ΣΠΕ
- Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ: Χορός εκατομμυρίων και την Πέμπτη!
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Η «προφητεία» του Χόκινγκ για την επικίνδυνη «φυλή υπερανθρώπων»
- Κύπρος: Έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για το Διάστημα
- H πρωτιά περνά από τη Φινλανδία για την Ελλάδα
- 111.000 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από μολυσμένο νερό
- Γύρισε σελίδα και βλέπει Σλοβενία
- Συνελήφθη Κύπριος επιχειρηματίας με στεροειδή αξίας $400,000 (vid)
- Μετανάστες ξεψυχούν σε δρόμο της ελπίδας -33 νεκροί σε λίγα 24ωρα
- Ενώπιον του Κακουργιοδικείο ο Καλογερίδης για τη ληστεία σε ΣΠΕ
- «Παρερμηνία για Μέσι» λένε στη Μάντσεστερ Σίτι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καμία ελάφρυνση για τα τέλη κυκλοφορίας 2019 -Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες [πίνακες]
- Τα ζώδια για σήμερα 15 Οκτωβρίου
- Τρόμαξε να νικήσει ο Ολυμπιακός στην Κύμη
- Είστε χορτοφάγος; 6 βήματα για ισορροπημένες επιλογές!
- Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018
- Στη Βουλή των Σκοπίων σήμερα η αλλαγή του Συντάγματος και του ονόματος της χώρας
- Επεισοδιακό πέρασμα του Παναθηναϊκού από το Αλεξάνδρειο
- Ετοιμάζουμε ταξίδι τα Χριστούγεννα στην Αιώνια Πόλη
- ΑΣΕΠ: Αποτελέσματα προκήρυξης για τις προσλήψεις φαρμακοποιών στην ΑΕΠΠ
- Α ΕΛΜΕ Αχαΐας: Κάλεσμα σε Γεν. Συνέλευση 17/10