Η πολιτική διάσταση του αποτελέσματος στα κατεχόμενα

Η εκλογές στα κατεχόμενα δεν φέρουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ως προς την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Οι κρίσιμες και ουσιαστικές αποφάσεις λαμβάνονται στην Άγκυρα.

Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να στηρίζονται «ελπίδες» και να γίνονται «αναλύσεις» στη βάση αποτελεσμάτων ψηφοφορίας στα κατεχόμενα. Η πραγματικότητα στο Κυπριακό είναι απλή και επαναλαμβανόμενη: Η βούληση του εκάστοτε Τουρκοκύπριου ηγέτη καθορίζεται και περιορίζεται από την τουρκική κυβέρνηση. Αυτή την περίοδο δε όπου το πολιτικό κατεστημένο

και η γραφειοκρατία του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών λειτουργούν κάτω από τα διατάγματα του κ. Ερντογάν, ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαφίεται στην βούληση του Τούρκου Προέδρου.

Αυτό που μπορεί να εξετάσει κάποιος σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα είναι η προοπτική πολιτικής συνύπαρξης ανάμεσα σε "πολιτικές δυνάμεις" στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Για χρόνια, κάποια κόμματα στις ελεύθερες περιοχές διαγκωνίζονταν για το ποιο θα διεκδικήσει πολιτική συνεργασία με ένα αντίστοιχο κόμμα στα κατεχόμενα. Το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα το "μήλο της έριδος". Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ηγεσίας του κ. Ταλάτ το ΡΤΚ θεωρήθηκε ως το πολιτικό κόμμα το οποίο θα έδινε νέα προοπτική στα πολιτικά πράγματα των Τουρκοκυπρίων.

Ουδέποτε όμως το ΡΤΚ ή ο κ. Ταλάτ προσωπικά δεν τράβηξε γραμμή διαφορετική από αυτή της Άγκυρας στα σημαντικά θέματα του Κυπριακού. Αυτό διαφάνηκε με σαφή και ουσιαστικό τρόπο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ανάμεσα στον κ. Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ. Ομοίως, ο κ. Ακινζί θεωρήθηκε ως ένας πολιτικός ο οποίος θα έφερνε μία νέα προσέγγιση στις σχέσεις Άγκυρας-Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκε ο κ. Ακινζί, αλλά την κρίσιμη ώρα δεν είχε κάτι ουσιαστικό να πει.

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάποιος πως η ιδέα για σταθμισμένη ψήφο και εκ περιτροπής προεδρία βασιζόταν σε υποθέσεις εργασίας για πολιτικές συνεργασίες ανάμεσα σε Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα με κοινή "πολιτική φιλοσοφία και ατζέντα". Με τα χθεσινά αποτελέσματα το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα αποκαλύπτει μία αναδυόμενη πραγματικότητα, με την οποία φλερτάρουν και κάποιοι Ελληνοκύπριοι, την ιδέα των "δύο κρατών εντός της Ευρώπης". Με τον τρόπο σκέψης και διαχείρισης του Κυπριακού και στις δύο κοινότητες, όσο ουτοπικό είναι να πιστεύει κάποιος σε μία συμβιβαστική λύση άλλο τόσο ουτοπικό είναι να πιστέψει κάποιος και στην προοπτική των "δύο κρατών".

Ενόσω δεν αναπτύσσεται κοινωνική δυναμική για μία ενιαία κρατική οντότητα στην Κύπρο (ανεξαρτήτως πολιτεύματος), ενόσω η πολιτική διεργασία οδηγεί σε σβούρες γύρω από μία ξεθωριασμένη πεπατημένη, τόσο πιο πολύ η προοπτική για λύση του Κυπριακού θα απομακρύνεται, τόσο πιο πολλές λοξές ιδέες θα παράγονται.

*Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα