Η πανδημία δημιουργεί νέα κατηγορία ασθενών - Το ΣΙΓΜΑ στο ιατρείο long-covid

Νέο κεφάλαιο στην ιατρική και επιστημονική βιβλιογραφία δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊου.  Το post – covid σύνδρομο απασχολεί εδώ και λίγο καιρό τους επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν επισταμένα τις επιπλοκές της νόσου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Χιλιάδες ασθενείς, με τη βοήθεια των ιατρών πασχίζουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, ταλαιπωρούμενοι από κόπωση μέχρι και με διαταραχές ύπνου.

Μιλώντας στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ ο συντονιστής του long

covid ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Ανδρέας Τοφαρίδης, ανέφερε τα εξής: «Τους επόμενους μήνες, ανα το παγκόσμιο ενδεχομένως να προκύψουν 15 εκατομμύρια περιπτώσεις post covid ασθενών, με μια μέση ηλικία τα 40 έτη».

Οι ασθενείς, προσέρχονται στο ιατρείο με τη διευθέτηση ραντεβού.  Καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που έχει ετοιμαστεί και ακολούθως εξετάζονται από τους ιατρούς. 

Οι Κύπριοι long- covid ασθενείς υπολογίζονται γύρω στις 30 χιλιάδες. Οι επιπλοκές ποικίλες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κυρίου Αριστείδη, ο οποίος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.  Επιμολύνθηκε από τον ιό τον περασμένο μήνα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για περίπου 10 ημέρες.

Ο κύριος Αριστείδης μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ είπε τα εξής «Δεν είχα γεύση, δεν έτρωγα. Όλα μου φαίνονταν άσχημα και άρχισα να καταρρέω. Θέλω να ευχαριστήσω τους ιατρούς. Μου έδιναν δύναμη και αυτή η δύναμη με βοήθησε να αποθεραπευτώ».

Ιατρεία για long – covid ασθενείς αναμένεται να λειτουργήσουν και στις υπόλοιπες επαρχίες.

Στην Επαρχία Πάφου έχει ήδη λειτουργήσει το πνευμονολογικό ιατρείο Covid, ενώ εντός των επόμενων ημερών τις πόρτες του αναμένεται να ανοίξει το ιατρείο long covid στη Λεμεσό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
#45, ΣΙΓΜΑ, #45covid,#45, sigma, #45covid