Η Κύπρος στις πέντε κορυφαίες χώρες εθελοντισμού στην ΕΕ

Στις πέντε κορυφαίες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά στο ζήτημα του εθελοντισμού φιγουράρει η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που δείχνει τόσο την πρόθεση των κατοίκων της να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους χωρίς να αναμένουν ανταλλάγματα όσο και του συντονισμού που υπάρχει σε πολλά επίπεδα.

Μιλώντας στο SigmaLive, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Λεμεσού και εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης Δωρίτα Μαρκαντώνη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια

Ημέρα Εθελοντή, αναφέρει ότι πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ουσιαστικά εκείνος που προσφέρει, λαμβάνει πολύ περισσότερα από εκείνα που δίνει.

«Όσο περισσότερα δίνεις, τόσο πιο πολύ γεμίζει η καρδιά σου. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και θα πρέπει όλοι μας να εμπλεκόμαστε από την παιδική ηλικία, ώστε να καλλιεργηθεί η κατάλληλη κουλτούρα», τονίζει.

Εξάλλου, η εβδομάδα 1-8 Δεκεμβρίου είναι η Εβδομάδα Εθελοντισμού, κατά την οποία όλα τα σχολεία, Πανεπιστήμια, αλλά και πολλοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί, διοργανώνουν εθελοντικές δράσεις.

«Δεν είναι λίγα τα σχολεία τα οποία αναλαμβάνουν δράσεις. Για παράδειγμα, πολλά από αυτά συμμετέχουν στο Movember, διοργανώνουν κόψιμο μαλλιών και διαγωνισμούς με τροχοκαθίσματα για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη», λέει.

Σύμφωνα με την κα Μαρκαντώνη, ο εθελοντισμός δεν αφορά μόνο τη βοήθεια προς το συνάνθρωπο, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, των ζώων και την εξέλιξη του πολιτισμού.

«Καθένας μπορεί να προσφέρει με πολλούς τρόπους, αλλά δεν είναι μόνο η οικονομική βοήθεια που μπορεί να καταβάλει κανείς. Είναι ο ελεύθερος χρόνος και η αγάπη που δίνει και παίρνει», επισημαίνει.

Εξαιρετικά σημαντικό, σύμφωνα με την ίδια, είναι το γεγονός ότι όσοι συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό μέσα τους, αναπτύσσοντας καλύτερο το στοιχείο της ενσυναίσθησης.

«Μπορεί κανείς να μπει στη θέση του άλλου και να νιώσει τα προβλήματά του. Όταν αυτό γίνεται κουλτούρα, η ίδια η κοινωνία αλλάζει προς το καλύτερο», σημειώνει.

Ερωτηθείσα σε ποιο βαθμό ο Κύπριος πολίτης ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του εθελοντισμού, η κα Μαρκαντώνη απαντά ότι ο πολίτης της Κύπρου έχει αποδείξει ότι είναι από τους πιο ενεργούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη χώρα να κατατάσσεται εντός των πέντε κορυφαίων χωρών.

«Εν πολλοίς, έχουμε καταφέρει να είμαστε μια χώρα πρότυπο κι αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά που υπάρχουν πυρκαγιές, σεισμοί και άλλες καταστροφές σε άλλες χώρες. Οι Κύπριοι πάντα είναι εκεί, είτε ως επαγγελματίες πυροσβέστες, αστυνομικοί και ιατροί, αλλά και ως απλοί εθελοντές με την καλή τους θέληση», αναφέρει.

Στην ερώτηση κατά πόσο το κυπριακό κράτος συνδράμει στον εθελοντισμό, απαντά ότι τόσο μέσω του Υπουργείου Παιδείας όσο και μέσα από διάφορους άλλους οργανισμούς, το κράτος συμβάλει στην καλλιέργεια κουλτούρας.

Επίσης, το Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού παρέχει πολλά στην κοινωνία μαζί με τα επαρχιακά γραφεία, ενώ πολλοί κρατικοί οργανισμοί, με τη σειρά τους, συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα