Η Κυπριακή Μονάδα Βιοηθικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, σε μια προσπάθεια να τιμηθεί σε παγκόσμια κλίμακα η μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων των πολιτικών γενοκτονίας της Ναζιστικής Γερμανίας, αλλά και των επιζώντων και των διασωστών τους.

Εξάλλου, το 2020 σηματοδοτεί και την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Auschwitz. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να θυμόμαστε το παρελθόν για να προστατεύσουμε το μέλλον και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της γνώσης για τα λάθη του παρελθόντος και της συνεργασίας για

αποφυγή παρόμοιων λαθών στο μέλλον.

Έχοντας τα πιο πάνω υπόψιν, η Κυπριακή Μονάδα Βιοηθικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέλος του παγκόσμιου δικτύου της Έδρας Βιοηθικής της Ουνέσκο (Χαϊφα), είχε την τιμή να συμμετέχει στη συντακτική ομάδα ενός ειδικού τεύχους του περιοδικού φιλοσοφίας Conatus, με τίτλο: «Βιοηθική και το Ολοκαύτωμα», με προσκεκλημένους συντάκτες τους Stacy Gallin &Ira Bedzow.

Το τεύχος αντιπροσωπεύει μία συνεργασία ανάμεσα σε σχεδόν 30 συγγραφείς/ερευνητές από 8 χώρες και 10 μέλη συντακτικής επιτροπής από 9 χώρες, σε μια συλλογική προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι τα μαθήματα του ολοκαυτώματος δεν θα ξεχαστούν και τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν. Αποτελεί το πρώτο βήμα σε ένα μεγαλύτερο έργο, με στόχο την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις γενιές, πολιτισμούς, θρησκείες, χώρες και επαγγέλματα. Μιας προσπάθειας να δείξουμε ότι είμαστε δυνατότεροι ενωμένοι παρά διχασμένοι και αν εργαστούμε μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Το Conatus εκδίδεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Κλιμάκιο Βιοηθικής υπό τον Καθ. Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη και είναι ελεύθερα προσβάσιμο στους πιο κάτω συνδέσμους.

http://www.conatus.philosophy.uoa.gr/issues/current-issue.html

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/Conatus/issue/view/1188

Keywords
Τυχαία Θέματα