Η Επιτροπή Φον Ντερ Λάϊεν αρχίζει

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τη δομή και το σύνολο των μελών της ομάδας των Επιτρόπων. Η Επιτροπή διαρθρώνεται σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε η νέα πρόεδρος στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρώτος στόχος, να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, την τεχνολογία και τη δημογραφική αλλαγή.

Δεύτερος, δημιουργία ευκαιριών για όλους: γυναίκες και άνδρες, κατοίκους της Ανατολής, της Δύσης, του Νότου ή του Βορρά, νέους και ηλικιωμένους.

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η ομάδα των Επιτρόπων θα διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό τρόπο δράσης: θα αναλάβουμε τολμηρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα οικοδομήσουμε περαιτέρω την εταιρική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα καθορίσουμε τις σχέσεις μας με μια πιο δυναμική Κίνα και θα ενεργήσουμε ως αξιόπιστος γείτονας, για παράδειγμα για την αφρικανική ήπειρο. Η ομάδα αυτή θα κληθεί να υπερασπιστεί τις αξίες μας και τα παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπά μας. Επιθυμώ η Επιτροπή της οποίας θα ηγούμαι να κινείται με αποφασιστικότητα, να εστιάζει τη δράση της με σαφήνεια στα θέματα αυτά και να παρέχει απαντήσεις. Επιθυμώ η νέα Επιτροπή να είναι ισορροπημένη, ευέλικτη και σύγχρονη».

Οι τρεις Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο. Θα εκτελούν χρέη Επιτρόπου, αλλά θα είναι και Αντιπρόεδροι- αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της  Προέδρου.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Κάτω Χώρες) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης για την ψηφιακή αλλαγή και τα θέματα του ανταγωνισμού.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη Επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Οι άλλοι πέντε Αντιπρόεδροι είναι:

Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία): προτεινόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική/Ασφάλεια, για μια ισχυρότερη ΕΕ στον κόσμο.

Βιέρα Γιούροβα (Τσεχία), μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ: Αξίες και διαφάνεια.

Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα), πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Εκπρόσωπος Τύπου: Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία), αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ: Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις.

Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία), μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Δημοκρατία και Δημογραφία. Θα ηγείται επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής, των εργασιών σχετικά με τη διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Keywords