Η Ελένη Σταύρου επισημαίνει ανάγκη δημιουργίας PESCO

Tα πρόσφατα γεγονότα, με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου εκ μέρους της Τουρκίας, πλήττουν τόσο τα συμφέροντα της Κύπρου όσο και ολόκληρης της ΕΕ και καταδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας της PESCO, που θα προσφέρει αίσθημα ασφάλειας και αλληλεγγύης στους λαούς της Ευρώπης, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ασφάλεια της Κύπρου,

του μοναδικού κράτους μέλους της Ένωσης που εδάφη του βρίσκονται υπό κατοχή, επεσήμανε σήμερα η Κύπρια βουλευτής Ελένη Σταύρου, σε παρέμβαση της στις εργασίες της 61ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC).

Στην παρέμβασή της, η κ. Σταύρου επικεντρώθηκε στις προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης και την κρίσης ασφάλειας που αντιμετωπίζει η ΕΕ, τονίζοντας ότι η επίλυσή τους θα πρέπει να προασπίζει τόσο τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ένωση, αλλά παράλληλα να εξασφαλίζει ένα δημοκρατικό και ασφαλές χώρο για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η κ. Σταύρου αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του χώρου Σένγκεν και επεσήμανε ότι, για να παραμείνουν ανοικτά τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση και η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών της συνόρων.

Επίσης, χαιρέτισε την συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την Ρουμανική Προεδρία σε σχέση με τους νέους κανόνες ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και της Ακτοφυλακής η οποία, είπε, συμβάλλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Οι εργασίες της Διάσκεψης άρχισαν σήμερα στο Βουκουρέστι. Την Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές Ελένη Σταύρου, Άγγελος Βότσης, Νίκος Κέττηρος και Ηλίας Μυριάνθους.

Στην παρέμβασή της, στην συζήτηση επί των επιτευγμάτων της λήγουσας Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η κ. Σταύρου χαιρέτισε την έγκριση των κανόνων θέσπισης πλαισίου για την δια-λειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η ευκολότερη ανταλλαγή πληροφοριών θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας, τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Επίσης, επεσήμανε ότι η Κύπρος υποστηρίζει και συμμετέχει πλήρως στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, σημειώνοντας ότι η PESCO αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τη στρατιωτική αυτονόμηση της Ευρώπης.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική που να θωρακίζει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα