Η ατζέντα της Βουλής για την επόμενη εβδομάδα

Προγράμματα, χώροι και δομές απεξάρτησης χρηστών, το μέλλον του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ΚΦΙΚΒ, τα προβλήματα των ερασιτεχνών αλιέων και  η αξιολόγηση της ΜΟΝΕYVAL, μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές την ερχόμενη εβδομάδα.
 

Κοινοβουλευτική  Επιτροπή Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων

Τη Δευτέρα συνέρχεται η Κοινοβουλευτική  Επιτροπή Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων  και  Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών Συνέρχεται έχοντας στην ατζέντά της τη συζήτηση δύο θεμάτων.

Το ένα αφορά στην έλλειψη προγραμμάτων απεξάρτησης κλειστού

τύπου για ανήλικους και νεαρούς ενήλικες χρήστες και για άτομα που παράλληλα με την εξάρτησή τους παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Το θέμα ενεγράφη από τη Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και στη συζήτηση θα παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, η Διευθύντρια της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη» και εμπειρογνώμονας σε θέματα απεξάρτησης.

Το δεύτερο θέμα εστιάζει τη συζήτηση στην ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης και Προσωρινής  Διαμονής  αποφυλακισθέντων  με προβλήματα ουσιοεξάρτησης και Ενδιάμεσου Χώρου Προσωρινής  Διαμονής  και  Υποστήριξης  ατόμων  που ολοκληρώνουν με επιτυχία τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, που ενέγραψε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Σταύρου.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών του ίδιου υπουργείου, η Διευθύντρια των Υπηρεσιών  Κοινωνικής  Ευημερίας του  Υπουργείου  Εργασίας,  Πρόνοιας  και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκπρόσωποι της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου,  του  Κέντρου  Ενημέρωσης  για  τα  Ναρκωτικά  και  Θεραπείας Εξαρτημένων  Ατόμων  (ΚΕΝΘΕΑ),του Πολυδύναμου  Κέντρου  Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Λεμεσού «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» και η Διευθύντρια της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη».

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας

Η Κοινοβουλευτική  Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 9.00 το πρωί έχοντας στην ημερήσια διάταξη για κατ’ άρθρον συζήτηση, τοποθέτηση και λήψη τελικής απόφασης το τροποποιητικό νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τα εμπορικά σήματα.

Θα συζητήσει επίσης το νομοσχέδιο για το Τμήμα Αφερεγγυότητας και Συναφών Θεμάτων. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων

Την Τρίτη την ίδια ώρα συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για  εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το μέλλον του Κεντρικού Φορέα  Ισότιμης  Κατανομής  Βαρών  και  τη μετεξέλιξή του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες του προσφυγικού κόσμου. Το θέμα ενέγραψαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, Στέφανος Στεφάνου, Νίκος Κέττηρος και οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Μαριέλλα  Αριστείδου, Ονούφριος  Κουλλά και Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Στο πλαίσιο της ίδια συνεδρίας έχει δεύτερο θέμα την ενημέρωση της για τη δημιουργία «Αρχείου Προσφύγων», που ενέγραψαν οι προαναφερθέντες Βουλευτές συν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, Ζαχαρίας Κουλίας και η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων  Άννα Θεολόγου.

Στη συνεδρία θα παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών,  του  Υπουργείου  Εσωτερικών,  του Τμήματος Κτηματολογίου, ο  Πρόεδρος  και εκπρόσωποι  του  Κεντρικού  Φορέα  Ισότιμης  Κατανομής  Βαρών  (Κ.Φ.Ι.Κ.Β.), της  Νομικής  Υπηρεσίας,  του  Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως   Στέγης και ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ).

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας συνεδριάσει την Τρίτη στις 11.00 το πρωί, για να συνεχίσει τη συζήτηση επί του αναθεωρημένου κειμένου των κανονισμών για τη Χρήση  Υδατικών Έργων για Ναυταθλητισμό με Πλωτά Μέσα).

Θα συζητήσει επίσης, κατ ́ άρθρον το νομοσχέδιο για την εμπορία των πουλερικών.

Ακολούθως θα συζητήσει με τη διαδικασία του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερασιτέχνες αλιείς και τρόπους αντιμετώπισή τους, που ενέγραψε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, με προσκεκλημένους εκπρόσωπους του Υπουργείου Γεωργίας, του  Τμήματος  Αλιείας  και  Θαλασσίων  Ερευνών, του Τμήματος  Δημοσίων Έργων, της Κεντρικής  Επιτροπής  Παραλιών, τον  Δήμαρχο Λεμεσού,  εκπροσώπους του Παγκύπριου  Συνδέσμου  Επαγγελματιών  Ψαράδων (Σύνδεσμος  Παράκτιας  Αλιείας),  του  Παγκύπριου  Συνδέσμου  Επαγγελματιών Αλιέων Κατηγορίας Γ (με σκάφος) του Παγκύπριου Συνδέσμου Ερασιτεχνικής Αλιείας (ΠΑΣΥΕΡΑ), της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικής Αλιείας, του Ομίλου Ερασιτεχνικής Αλιείας με Σκάφος, του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Σκαφών Ερασιτεχνικής Αλιείας, του Σωματείου AIDA Cyprus, του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μικρών Σκαφών Αναψυχής, του Οικοαγροτικού και  των  αγροτικών  οργανώσεων ΠΕΚ,  ΕΚΑ,  Νέα  Αγροτική Κίνηση, Παναγροτικός Σύνδεσμος και Ευρωαγροτικός.

Κοινοβουλευτική  Επιτροπή Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική  Επιτροπή Θεσμών,  Αξιών  και  Επιτρόπου  Διοικήσεως θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 3 Ιουνίου, στις 11.00 το πρωί, προς ενημέρωσή της για  τις  εξελίξεις  που  αφορούν  τις  προσπάθειες διεθνώς,  σε  θέματα  που  αφορούν  τη  φοροδιαφυγή,  τη φοροαποφυγή,  το  ξέπλυμα  βρώμικου  χρήματος,  και  τη διαδικασία συμμόρφωσης  της  Κυπριακής  Δημοκρατίας με τις εν λόγω οδηγίες και τους κανονισμούς.

Με βάση την ημερήσια διάταξη η Επιτροπή θα ενημερωθεί ειδικότερα για την Έκθεση του 5ου Γύρου Αμοιβαίας Αξιολόγησης της Κύπρου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΜΟΝΕYVAL) σε σχέση με την αξιολόγηση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από  παράνομες  δραστηριότητες  και  της  χρηματοδότησης  της τρομοκρατίας.

Στη συνεδρία θα παραστούν ο Έφορος Φορολογίας, εκπρόσωποι  του  Υπουργείου  Οικονομικών,  της Κεντρικής  Τράπεζας  της Κύπρου, της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου  (ΣΕΛΚ), του Παγκύπριου  Δικηγορικού  Συλλόγου,  του  Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα