Η ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία ανησυχεί την ΠΟΕΔ

Το θέμα της ασφάλειας των παιδιών στα σχολεία, με την έννοια του να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οποιονδήποτε μέσα στη σχολική μονάδα, ανησυχεί έντονα την ΠΟΕΔ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού.

«Σήμερα, με τα δεδομένα που υπάρχουν, οπωσδήποτε τα σχολεία και οι διευθυντές, μεριμνούν ούτως ώστε να κλειδώσουν τα κάγκελα, τις εισόδους των

σχολείων και ενημερώνουν τους γονείς για τις ώρες που ανοίγουν και κλείνουν. Δυστυχώς, όμως, οι περιφράξεις των σχολείων δεν είναι απαγορευτικές ή αποτρεπτικές στο να μπει ο οποιοσδήποτε θέλει μέσα στο σχολείο. Είχαμε πρόσφατα παραδείγματα με σχολεία στα οποία υπήρξαν σοβαρά περιστατικά, με ανθρώπους που είχαν ψυχολογικά ή άλλα προβλήματα και δημιουργήθηκαν διάφορα ζητήματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι αυτό το θέμα πρέπει να τους απασχολεί, γιατί δεν πρέπει να περιμένουν να συμβεί κάτι, όπως το περιστατικό που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας που αφορούσε απόπειρα παρενόχλησης παιδιών σε σχολείο ή όπως το περσινό περιστατικό σε σχολείο με κάποιον που έμπαινε με μαχαίρι.

«Είναι θέμα που εμείς εντοπίζουμε και στις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μέσα σε μια οικογένεια, μέσα σε ένα διαζύγιο. Μπορεί εύκολα να πάει ένας γονιός, με τα σημερινά δεδομένα, να πιάσει το παιδί του χωρίς οποιαδήποτε άδεια, χωρίς να τον δει πολλές φορές και κάποιος. Ένα παιδί ζητά από τη δασκάλα ή τον δάσκαλο του να πάει στην τουαλέτα. Το μωρό πηγαίνει τουαλέτα, αλλά με το πώς είναι σήμερα τα σχολεία, δεν ξέρεις ποιος μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί μέσα στις τουαλέτες, οποιαδήποτε στιγμή. Γι’ αυτό είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει, μας απασχολεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι υπάρχει το παράδειγμα της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, όπου όλα τα σχολεία της Λεμεσού που ανήκουν στη Σχολική Εφορεία Λεμεσού έχουν πολύ ψηλά κιγκλιδώματα περιμετρικά των σχολείων και δεν μπορεί κανένας να έχει πρόσβαση και στην είσοδο υπάρχει κουδούνι και κάμερα, ούτως ώστε όποιος μπαίνει μέσα στο σχολείο να ελέγχεται, να ξέρει ο κάθε διευθυντής, ο κάθε εκπαιδευτικός ποιος μπήκε μέσα στο σχολείο και για ποιο λόγο.

«Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο θέμα και το βλέπουμε ακόμη και την ώρα που βιάζονται να σχολάσουν τα παιδιά. Πολύ φυσιολογικά βλέπουμε όλους τους γονείς να είναι μέσα στην αυλή του σχολείου, ακόμα και έξω από τις τάξεις. Αυτό, ως εκπαιδευτικούς δε μας ενοχλεί, αλλά, αν το δει κανένας λίγο πιο προσεχτικά, εκείνη την ώρα δεν ξέρεις ποιος άλλος μπορεί να στέκεται εκεί μέσα στο σχολείο ή ποιος μπορεί να μπει και εσύ να υπολογίζεις ότι είναι κάποιος γονιός που ήρθε να πιάσει το παιδί του, και αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα», πρόσθεσε.

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, ως κοινωνία, ως Υπουργείο Παιδείας, ως αρμόδιες υπηρεσίες, ως εκπαιδευτικοί, να δουν τι κάνουν με αυτά τα πολύ λεπτά ζητήματα.

«Απευχόμαστε να γίνει κάτι και μετά να τα συζητήσουμε ή να ευαισθητοποιηθούμε πάνω σε αυτά τα θέματα. Ως ΠΟΕΔ έχουμε κάνει μία κουβέντα με τη Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε συναντήσεις. Αυτά είναι θέματα για μας πρώτης γραμμής, είναι θέματα επείγοντα τα οποία θα θέσουμε και στους γονείς και δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα έχουμε και τη δική τους θετική ανταπόκριση και να δούμε πώς τα προωθούμε», σημείωσε.

Συνοδοί παιδιών με ειδικές ικανότητες
------------------------------------------------

Αναφερόμενος στο θέμα με τους συνοδούς παιδιών με ειδικές ικανότητες, ο κ. Φυλακτού είπε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και σοβαρά ζητήματα που πρέπει να δουν.

«Έχει γίνει μια σύσκεψη στη Βουλή πριν καμία εβδομάδα, η οποία δεν είχε οποιοδήποτε αποτέλεσμα και εμείς εκφράσαμε την άποψη ότι θα πρέπει το Υπουργείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικές οργανώσεις, ακόμα και γονείς να παρακαθίσουμε σε μια διευρυμένη σύσκεψη, να βάλουμε τα ζητήματα κάτω, να βάλουμε εισηγήσεις, προτάσεις και μετά να πάμε ξανά στη Βουλή. Το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρα πολλές παραμέτρους και οι παράμετροι αυτοί επηρεάζουν αρνητικά τα ίδια τα παιδιά. Πρέπει να προσπαθήσουμε αυτές τις παραμέτρους να τις διαχειριστούμε και να τις απαλείψουμε εκείνες που είναι αρνητικές, προς όφελος πάντα των παιδιών», πρόσθεσε.

Ο κ. Φυλακτού αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ότι κάποια παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους συμμαθητές τους σε ένα πρόγραμμα που είχε πάει το σχολείο.

«Εκεί, το ουσιαστικότερο ζήτημα είναι ότι δυστυχώς τα παιδιά εκείνα δεν κατέστη δυνατόν να μεταβούν, από ό,τι φαίνεται, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμος συνοδός να τα συνοδεύσει στον χώρο. Ένας οποιοσδήποτε διευθυντής ή εκπαιδευτικός, το πρώτο που έχει να σταθμίζει πάντοτε είναι η ασφάλεια των παιδιών και αν κρίνει ότι η ασφάλεια των παιδιών δεν είναι διασφαλισμένη και υπάρχει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος, είναι προτιμότερο να αφήσει το παιδί, να μην κάνει κάτι, παρά να κάνει και να πει ότι το πήρε και δεν έλαβε τα μέτρα του και συνέβηκε το τάδε περιστατικό που είχε να κάνει με την ασφάλεια του παιδιού. Και αυτό πρέπει να το δούμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ως ΠΟΕΔ, μέσα σε αυτό τον μήνα θα θέσουν έντονα το θέμα των συνοδών και θα περιμένουν να γίνει ουσιαστικός διάλογος για να καταλήξουν κάπου.

«Με επιστολή μας προς το Υπουργείο Παιδείας και κοινοποίηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, θα ζητούμε άμεσα να συγκληθεί η σύσκεψη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα